Scroll to top

Top

Geen reacties

Xavier Niel, een miljardair die het tech onderwijs in Frankrijk door elkaar schudt!

Gepost op 25/06/2014
Xavier Niel, een miljardair die het tech onderwijs in Frankrijk door elkaar schudt!

De enfant terrible van Frankrijk, Xavier Niel, heeft wederom een mooi en innovatief project op poten gezet. Ditmaal heeft hij niet de telecomsector door elkaar geschud (met zijn telecom bedrijf Free biedt hij GSM abonnementen aan vanaf 2€), maar wil hij wel het elitair universiteits systeem in Frankrijk disrupteren. Ecole 42, zo heet de door hem opgerichte universiteit, heeft als missie de beste programmeurs en tech geeks van de toekomst te vormen.

Dit is geen universiteit zoals de andere, je achtergrond heeft geen belang (40% van de studenten hebben hun middelbaar diploma niet), men moet enkel tussen de 18 en 30 jaar oud en zeer gedreven zijn. De selectieprocedure is zwaarder dan die van Harvard. Klein lichtpuntje is dat men geen inschrijvingsgeld moet betalen. Van de 70.000 applicaties, worden er na een preselectie 4.000 toegelaten voor een 4 weken durende bootcamp (waar je gemiddeld 100 uur per week aan je project moet werken)  daaruit worden nog eens de 860 beste studenten geselecteerd. De manier van lesgeven is ook volkomen verschillend dan in andere universiteiten. Er zijn geen professoren, de studenten werken enkel projectmatig en moeten deze opdrachten met hun team tot een goed einde brengen. Het puntensysteem is ook zeer simpel; ofwel is het project geslaagd ofwel niet, er bestaat geen tussenmaat. Eén zekerheid is dat wanneer je het tweejarig traject voltooid hebt, je zonder probleem een topjob zal vinden of je eigen bedrijfje kan oprichten.

Bij Technologium juichen we zulke initiatieven toe, er is een tekort aan technische profielen zoals ontwikkelaars en programmeurs op de arbeidmarkt. Scholen zoals Ecole 42 bieden daar een oplossing voor. Deze zeer gemotiveerde studenten zullen de nieuwe Facebooks en Apple’s uit de grond stampen. Als we in Europa niet harder op de gaspedaal gaan duwen, zullen we helemaal voorbijgestreefd worden door Amerika en China. De statistieken liegen er niet om, van de Billion-Dollar Start-up Club  (dit is een lijst gemaakt door de Wall Street Journal met al de Tech start-ups die een waarde hebben van meer dan 1 miljard E
uro) zijn er maar 3 van de 30 van Europese komaf (zijnde Zalando, Spotify and Mobileye). We moeten onze tech competiviteit opkrikken en dit kan enkel door over de geschikte kennis en mensen te beschikken!

 

Stay Tech’d

Antoine Smets

Plaats reactie

xavier-niel-een-miljardair-die-het-tech-onderwijs-in-frankrijk-door-elkaar-schudt