Scroll to top

Top

Geen reacties

Wordt je volgende huis geprint?

Gepost op 26/05/2015
Wordt je volgende huis geprint?

Al enige tijd maken 3D printers beurzen en kantoren onveilig met hun printwerk: of je nu een mini-Eifeltoren wil laten printen of een lepel, alles kan. Ten minste zolang het in plastic mag. Of zo lijkt het toch.
De afgelopen werd er echt heel wat onderzoek gevoer naar 3D printing. Zo is het nu mogelijk om in tal van materialen te printen, gaande van chocolade tot titanium. Ook begint het mogelijk te worden om objecten te printen die uit verschillende materialen bestaan. De nieuwe technologie opent een hele nieuwe deur van innovatie.

Hershey 3-D Chocolate Candy Printing exhibit

In 2014 werd de Falcon 9 raket de lucht ingeschoten met aan boord 9 Merlin 1D raketmotoren. Elk van deze motoren bevatte een geprinte component. Het printen van die component duurde slechts 2 dagen, verwaarloosbaar tegenover de maanden die voorheen nodig waren. Ook bij de Dragon 2 ruimtecapsule werd een motoronderdeel geprint.

Luchtvaart loopt typisch niet ver achter op ruimtevaart en zo ook dit keer. GE kondigde deze maand aan volledig werkende jetmotor te hebben geprint. Het gevaarte draait vlotjes 33.000 toeren per minuut en elk van de onderdelen kwam uit een printer. Al zal het nog wel even duren vooraleer deze motoren in de dagdagelijkse Boeings en Airbussen van deze wereld te vinden zijn, deze motor is kan enkel gebruikt worden voor (indrukwekkende) RC vliegtuigen.

De eerste wagen uit een 3D printer is inmiddels ook op de markt: de Local Motors Strati EV. In slechts 44 uur wordt deze elektrische auto geproduceerd. De autonomie is met zijn bereik van 120 km nog wat aan de lage kant, maar het is alvast een indrukwekkende ontwikkeling. Local Motors hoopt trouwens binnenkort de printtijd te verkorten tot een etmaal.

Een huis bouwen is het volgende tijdsrovende proces dat wel eens verstoord zou kunnen worden door 3D printing. In Amsterdam startte vorig jaar een ambitieus project (3D Print Canal House) dat in 3 jaar tijd een rijhuis aan de grachten wil printen. Maar ook in China wordt dit onderzocht: zo lijkt WinSun China voorlopig marktleider door een appartementsblok en een villa te printen. Een gigantische printer maakt componenten met beton die dan op de werf in elkaar gemonteerd worden. Lego voor gevorderden zeg maar. WinSun zelf beweert een printer te hebben die maar liefst 40m lang, 10m breed en 6,6m hoog is. Dat kan wel met een korreltje zout te nemen zijn aangezien nog niemand van buitenaf die printer ooit zag.

Het is duidelijk dat 3D printen meer dan een hype is: heel wat industrieën zullen verstoord worden door deze technologie. Productie zal nooit meer hetzelfde zijn en heel wat bedrijven zullen hun businessplan eens met herevalueren. Om maar even een voorbeeld te geven: wat zal Lego doen als iedereen thuis blokjes kan printen?

Bram Vandewalle

Plaats reactie

wordt-je-volgende-huis-geprint