Scroll to top

Top

Geen reacties

WK QATAR 2022 | De verborgen technologieën

Gepost op 25/10/2022
WK QATAR 2022 | De verborgen technologieën

Voetbalfan of niet, je kan er niet omheen, heel België is momenteel in de ban van het WK. Dit is een WK dat gekenmerkt wordt door de intrede van een aantal nieuwe technologieën die een beslissende rol spelen.

Een nieuwe scheidsrechter met VAR

In het kort worden videobeelden gebruikt om de hoofdscheidsrechter te helpen bij bepaalde belangrijke beslissingen. De technologie is al jaren beschikbaar en wordt al in vele andere sporten en competities gebruikt. De FIFA heeft er echter zeer lang over gedaan om VAR toe te laten op het WK. Tegenstanders vrezen dat deze nieuwe technologie de autoriteit van de scheidsrechter zou ondermijnen. In de huidige set-up heeft de scheidsrechter op het veld nog altijd het laatste woord. Hij kan zelfs beslissen om de beelden te bekijken op een scherm naast het veld indien hij twijfelt. Dit WK zijn er al zeer belangrijke beslissingen genomen op basis van videobeelden. Zo is de eerste goal van Zuid-Korea tegen Duitsland, het keerpunt van de match, gevalideerd dankzij VAR.

Een smartwatch van Hublot voor elke scheidsrechter

Het luxehorlogemerk Hublot heeft voor de een smartwatch uitgebracht. De smartwatch, de Big Bang Referee, is volledig gebouwd in het teken van het WK . Dit is een limited edition horloge en verklaart de hogere prijs, je zal bijna 4500 euro moeten neertellen om dit horloge te kopen. Je krijgt voor die prijs wel notificaties wanneer een nieuwe match start en wanneer er goals gescoord worden. Je kan de watch ook personaliseren in functie van een team. Ze zijn bijna uitverkocht, dus je zal je moeten haasten indien je er nog ééntje wilt bemachtigen voor de finale.

Doellijn technologie op het WK

EyesWideOpen/Getty Images

Deze doellijntechnologie van Duitse makelij helpt de scheidsrechters bij het vaststellen van goals, zelfs indien de bal maar een paar miliseconden over de lijn gaat. Elk van de 11 stadions in Rusland beschikt over 14 camera’s (7 gericht op elk doel). Deze zullen gedurende de ganse wedstrijd de bal in 3D volgen en op 5 millimeter nauwkeurig kunnen zeggen of de bal al dan niet voorbij de doellijn gegaan is. De technologie is voor de eerste keer gebruikt op het WK in Brazilië. Toen waren er 3 incidenten waarbij de doellijn technologie een beslissende rol heeft gespeeld. De smartwatches van de scheidsrechters zullen trillen als er gescoord is, dus geen excuses meer om fouten te maken.

Elektronische tracking van prestaties

Wearables en GPS trackers hebben al lang hun intrede gemaakt in de voetbalwereld. Zo weten de trainers precies welke afstand elke speler gelopen heeft en kunnen ze de vermoeidheid van de spelers inschatten. In Rusland is er voor elke ploeg een werkstation voorzien voor de medische staff naast de mediatribune. Van daaruit heeft men toegang tot tal van data die gecapteerd wordt via optische tracking camera’s. Op basis van deze data kan de medische staff analyses uitvoeren en suggesties maken via een directe communicatielijn met de rest van de staff die naast het veld staat.

Antoine Smets

Plaats reactie

wk-qatar-2022-de-verborgen-technologien