Scroll to top

Top

Geen reacties

Microsoft Surface en Windows 10 Devices

Gepost op 06/10/2015
Microsoft Surface en Windows 10 Devices

Vandaag hield Microsoft een speciale persvoorstelling, die “Windows 10 devices” werd gedoopt. De laatste jaren wist Microsoft al vaker innovatief uit de hoek te komen met toestellen zoals de Surface en de Hololens. Heeft het nieuwe Microsoft onder de leiding van Satya Nadella onze hoge verwachtingen kunnen waarmaken?

Surface Book

Tablets konden ze al langer, maar met de Surface Book maakt Microsoft nu voor het eerst een laptop. Wel, geen traditionele laptop zoals we die gewend zijn maar daarover straks meer.
En wat voor pareltje is het geworden. Uitgerust met een prachtig magnesium behuizing kan je zonder blozen in de lokale Starbucks naast de MacBooks van deze wereld gaan zitten.

Als we een blik onder de motorkap werpen hoeven we alvast niet te klagen. Intel Core i5 en i7 processoren voorzien van maximaal 16 gigabytes aan het snelste werkgeheugen (DDR4) zouden voldoende rekenkracht moeten bieden. De grafische kracht wordt dan weer geleverd door Nvidia. Het 13,5 inch scherm is wat bijzonders: niet enkel wijkt het af van de gebruikelijke 13,3 inch maat, met een resolutie van 3000×2000 en 267 pixels per inch overtreft het ook nog eens Apple’s Retina displays.

Vernieuwend is vooral hoe de laptop uitgevoerd is. Net als de Surface Pro is het toestenbord afneembaar. Dit keer is het toetsenbord geen dunne Type Cover, maar een volwaardig deel van de behuizing. Dit deel bevat extra accu en de krachtige Nvidia grafische kaart. In tablet modus heeft je toestel dus minder power, maar in laptop mode heb je alle power en net dat beetje batterij. Die zou het trouwens tot 12 uur moeten volhouden, al is het onduidelijk of dit in laptop of tablet modus is.

Vanaf 26 oktober is dit toestel verkrijgbaar in de VS voor een startprijs van 1499 dollar. Vermoedelijk zal je al snel nog een extra 1000 dollar kwijt zijn voor de topspecificaties.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Surface Pro 4

De komst van de Surface Book is gelukkig niet het einde van de Surface Pro-lijn. Ook de nieuwe Surface Pro (4) verschijnt op 26 oktober met een basisprijs van 899 dollar. Intel Core dualcores voorzien de rekenkracht met tot 16GB aan werkgeheugen en 1TB opslag.

Qua afmetingen is de 4 ongewijzigd ten opzichte van de Surface Pro 3, goed nieuws voor de eigenaars van een Surface Dock dus. Nieuw is ook de komst van 2 extra USB 3.0-poorten, een welkom iets aangezien de 3 over slechts 2 USB-poorten beschikt.

De Lumia is er weer

Het was ondertussen geen verrassing meer, het internet stond al vol met geruchten rond de nieuwe Windows 10 Mobile flagship devices. Het nieuwe Lumia topmodel is er in twee formaten: de 950 en de 950 XL. De 950 is met zijn 5,2 inch scherm niet echt klein te noemen, maar de XL doet daar nog een halve inch bovenop. De kleine broer draait een Snapdragon 808 processsor, de grote broer een onbekende vergelijkbare processor. Vernieuwend is dat de toestellen gekoeld worden door vloeistof, maar het is nog onduidelijk wat dit net betekent. De Lumia staan ook bekend om de degelijke camera’s wat hier met een 20-megapixel PureView camera niet anders is. Ook “Windows Hello” is aanwezig, wat je toelaat om je toestel te unlocken met je gezicht. Verdere testen zullen moeten uitwijzen hoe snel je dit algoritme om de tuin kunt leiden met bijvoorbeeld een foto.
Beide toestellen verschijnen in de VS in november voor een prijs van $549 en $649. In Europa worden prijzen van 599 en 699 euro verwacht.

Niet iedereen legt zomaar honderden euro’s op tafel voor een smartphone en dat beseft Microsoft ook. Ze kondigden ook de Lumia 550 aan voor een luttele $139. Dit toestel beschikt over een onbekende quadcore processor en een 5-megapixel camera.

Maar ook…

De Band 2 komt eraan! Je weet wel, de opvolger van Microsoft’s wearable. Deze wearable bevat een waar arsenaal aan sensoren: van de typische hartslagmeter, accelerometers en gps tot een microfoon, UV-sensor, huidtemperatuursensor en sinds de 2 dus ook een barometer. Al deze sensoren zijn nodig om gebruikers bij te staan met het ontwikkelen van een gezonde en actieve levensstijl.
De batterij houdt het 48 uurtjes vol en verschijnt in oktober. Hij is uiteraard compatibel met Windows 10 Mobile, maar ook met iOS en Android.

Microsoft Band 2 kleiner

De HoloLens zal in het eerste kwartaal van 2016 op de markt komen! Ten minste, hij wordt beschikbaar voor ontwikkelaars die er 3000 dollar voor over hebben. Microsoft toonde ook een nieuwe demo waarbij een speler aan de slag mocht met een aantal virtuele wapens.

Een indrukwekkende voorstelling was het zeker, Microsoft laat zich zeker niet van zijn lood slaan door de iPad Pro aankondiging. De nieuwe Surface toestellen zien er qua prijzen niet gek uit en ze komen ook nog sneller op de markt dan de grote iPad. Qua specificaties wint team Redmond alleszins, maar zullen ze ook het grote publiek kunnen overtuigen met hun marketing en gebruikservaring?

Bram Vandewalle

Plaats reactie

microsoft-surface-en-windows-10-devices