Scroll to top

Top

Geen reacties

Wij testten iOS 9 in avant-première op de iPhone 6 Plus

Gepost op 18/07/2015
Wij testten iOS 9 in avant-première op de iPhone 6 Plus

In het najaar komt Apple met de intussen al negende grote update van haar mobiel besturingsplatform iOS. Acht jaar na de lancering van de iPhone, is niet alleen het apparaat maar zeker ook het softwarepakket enorm veranderd. Wij testten de beta versie van het nieuwe platform.

De grootste verbeteringen van iOS 9

Apple claimt zelf dat iOS 9 een grote stap vooruit is ten opzichte van iOS 8.4. Natuurlijk, wat had je verwacht. Maar wat zijn nu net de grote veranderingen op de Infinite Loop smartphone?

1. Openbaar verkeer in Apple Maps

Een groot gebrek in Apple Maps was het afwezigheid aan openbare verkeersinformatie om van punt A naar punt B te geraken. In het verleden moest je hiervoor altijd gebruik maken van andere apps zoals De Lijn. Met de iOS 9 update krijg je een extra ‘Transit’ tab in Apple Maps die je zal toelaten om info te krijgen over het openbaar vervoer. Als je dacht om een nieuwe Railtime applicatie te ontwikkelen, best misschien nog eventjes rustig afwachten.

2. Ruimere Spotlight zoekresultaten

De zoekresultaten van Spotlight (de iOS zoekmotor) worden meer contextueel, wat betekent dat er rekening wordt gehouden met het moment, de locatie, voorgaande zoekopdrachten etc. Zo krijg je afhankelijk van het moment waarop je zoekt, applicaties te zien die je normaal op dan het meest gebruikt, vb. ‘S morgens De Standaard applicatie. Afhankelijk van de locatie waar je zoekt, nabij gelegen eet-, drink en shopspots. Alsook contactpersonen die je vaak belt of met wie je binnenkort een afspraak hebt.

3. De notitie app wordt volwassener

Veel mensen (inclusief ondergetekende) gebruiken de ingebouwde notitie app voor allerhande zaken. To do lijstjes, toffe cafés of leuke liedjes enzoverder. Om dit alles wat gestructureerd te kunnen doen, krijgt de notitie app nieuwe functionaliteiten. Zo kan je check lists creëren, handgeschreven notities maken en fluoresceren, foto’s toevoegen en links direct delen in je notitie.

4. Een batterijmodus

in iOS 9 bouwde Apple een modus die de batterij zou moeten sparen (deze functionaliteit is ook aanwezig op de Apple Watch). Door de modus te activeren worden apps niet langer op de achtergrond gebruikt en worden een aantal visuele effecten uitgeschakeld. Volgens Apple bronnen zou dit tot drie uur extra batterij moeten opleveren. We zijn benieuwd ;).

5. Visuele veranderingen

Naast pure functionele, zijn er ook een aantal visuele wijzigingen op te merken. Zo is het lettertype van het besturingssysteem veranderd, is de multitask interface anders georganiseerd, zit de spotlight zoekmotor nu als een ‘bureaublad’ als je naar links swipet en zit er een nieuwe wallpaper bij iOS 9.

* We komen in een volgende review terug op de nieuwe News app. Deze zal in het begin niet beschikbaar zijn in België

Ludwig

Plaats reactie

wij-testten-ios-9-in-avant-premire-op-de-iphone-6-plus