Scroll to top

Top

Geen reacties

Wat je deze week moet weten over Virtual Reality

Gepost op 11/03/2015
Wat je deze week moet weten over Virtual Reality

De ontwikkelingen in virtual reality (VR) land zijn nauwelijks bij te houden. Deze week kwamen er weer een aantal tech bedrijven op de proppen met vers VR nieuws.  De belangrijkste aankondiging kwam van Valve & HTC maar ook Google, Sony & Samsung lieten van zich horen.

Eind 2015 een nieuwe virtual reality bril van Valve & HTC

valve

Beide bedrijven domineerden het nieuws met de aankondiging van de Vive. Details over de nieuwste telg binnen de virtuele familie waren schaars, vooral qua specificaties werd er weinig bekend gemaakt.  Wel is duidelijk dat de bril anders werkt dan de meeste vr brillen die momenteel in ontwikkeling zijn.

De Vive maakt namelijk handig gebruik van de ruimte waarin de drager zich bevindt en integreert deze binnen de virtuele omgeving. Twee sensoren die op het plafond worden geplaatst, bepalen samen met de interne sensoren de positie van de bril en controllers.  Dit zorgt voor meer bewegingsvrijheid maar heeft als nadeel dat een lege en grote ruimte noodzakelijk is. HTC & Valve willen eind dit jaar ruim 50.000 exemplaren van de Vive op de markt brengen.

Details over Project Morpheus

Sony

Sony maakte tijdens GDC meer bekend over Project Morpheus, het project waarmee ze VR naar de Playstation willen brengen. De specificaties van de nieuwste versie liegen er niet om. Er zullen 90 beelden (of frames) per seconde getoond worden, dit aantal is zeer belangrijk voor een vloeiende ervaring. Ter vergelijking: de razend populaire Oculus RIft moet het doen met zo’n 75 frames.

Qua design heeft Sony een aantal handige aanpassingen doorgevoerd. Zo beschikt Morpheus over een uitschuifbaar scherm om (wanneer nodig) een blik op de buitenwereld te werpen. Daarnaast is het design dermate getweaked dat de bril niet op je neus rust, wat zorgt voor meer comfort, minder zweet en geen beslagen lenzen. De release datum van de Morpheus is gepind op de eerste helft van 2016.

Samsung presenteert vernieuwde Gear VR

Samsung deed tevens een duit in het virtuele zakje met de aankondiging van een vernieuwde Gear VR. Deze versie is compatibel met de nieuwe vlaggenschepen uit de S6 lijn, die dit jaar wordt verwacht. De nieuwe Gear VR beschikt over een grotere kijkhoek, een USB aansluiting en een langere accuduur. Qua design heeft Samsung de bril lichter gemaakt, voorzien van nieuwe hoofdbanden en is er een ventilator toegevoegd.  De prijs van de vernieuwde Gear VR blijft hetzelfde, zo’n 200 Euro.

Google werkt aan Android versie voor VR

Last but not least laat de zoekgigant van zich horen. Niet direct, maar via anonieme bronnen die aangeven dat Google werkt aan een VR versie van het populaire besturingssysteem Android. Google heeft een team van ingenieurs op het project gezet en wil de nieuwe versie gratis op de markt brengen.

Dit kan weleens betekenen dat er straks VR brillen op de markt komen met interne hardware die volledig draaien op Android. De volgende logische stap lijkt een volwaardige VR bril van de zoekbaas. Google Cardboard is natuurlijk leuk, maar hiermee gaat Google het niet redden op het virtuele slagveld…

 

Ludwig

Plaats reactie

wat-je-deze-week-moet-weten-over-virtual-reality