Scroll to top

Top

Geen reacties

Web Summit 2015 – Drones redden levens

Gepost op 04/11/2015
Web Summit 2015 – Drones redden levens

Er gaat wel geen week voorbij of er komt weer een nieuwsbericht over een of andere idioot met een drone voorbij. Van dude-fussing* met drones boven de snelweg en spioneren op de zonnende buurvrouw tot binnengluren in lege appartementen tot het vervoeren van illegale drugs, drones lijken soms het favoriete gereedschap te worden van kwajongens en misdadigers. In Dublin nam Randy Braun, de Director of Product Experience van DJI, even de tijd om te bewijzen dat drones ook goeds kunnen verrichten.

DJI is de marktleider voor consumenten- en professionele drones. De Chinese fabrikant bracht met de Phantom reeks dronebeelden binnen handbereik van de grote massa en bouwt hier nu op verder met de Phantom 3 modellen en de high-end Inspire quadcopter.

maxresdefault

Kaarten in rampgebieden

Dit jaar werd centraal Nepal getroffen door de hevigste aardbeving die dit land ooit heeft meegemaakt. Huizen werden vernietigd, wegen verdwenen en dus werden alle kaarten van het land in enkele minuten verouderd. DJI besloot dan om in samenwerking met UAViators, Pix4D en Kathmandu University iets te doen aan dit probleem. Ze gingen aan de slag om teams van Nepalezen uit te rusten met drones om zo in een mum van tijd nieuwe kaarten aan te maken. De drone is kwestie was uiteraard van DJI makelijk, namelijk de Phantom 3.

Cruciaal in dit hele verhaal is de rol van Pix4D. Dit Zwitsers bedrijf heeft namelijk de algoritmes om de beelden gemaakt met een drone samen te smelten tot een volwaardige 3D kaart. Deze manier van werken is gelijkaardig aan hoe een Google of een Apple 3D kaarten maken voor hun Maps diensten. Deze software maakt het met andere woorden mogelijk om op basis van drones kaarten te maken die anders honderduizenden euro’s aan vlieg- of satellieturen zouden kosten.

1776726_orig

Deze kaarten liet de alliantie vervolgens zien aan de lokale bevolking. Deze annoteerden op een ouderwetse manier (lees: post-its) de afgedrukte kaart. Deze nieuwe kaarten toonden duidelijk mogelijke bronnen van zuiver water en gebouwen die de ramp overleefd hadden die konden gebruikt worden als tijdelijke verblijfplaats. Hulpmiddelen konden snel en doelgericht ingezet werden en zo werd een verder verlies van levens beperkt.

Reanimatie via luchtpost

Natuurlijk is DJI niet de enige die denkt aan de positieve verandering die drones teweeg kunnen brengen. Amazon en Google denken dan eerder brandstof voor koeriers te kunnen uitsparen met delivery drones. Ook in ons eigen land werken mensen aan drone-oplossingen. De onderzoekers van Tomorrow Lab ontwikkelden een prototype van een Ambulance Drone. Deze quadcopter vliegt als eerste naar een noodgeval met aan boord een luidspreker, microfoon en een defibrillatietoestel. Hulpverplegers geven dan via de luidspreker instructies aan de omstaanders hoe ze het slachtoffer hun leven kunnen redden.

Er zijn wel nog een aantal beperkingen voor we de Ambulance Drone kunnen inzetten. De actieradius is namelijk beperkt tot 12 vierkante kilometer, waardoor een heel netwerk van drones uitgerold moet worden over Belgie om iederen van hulp te kunnen voorzien. Ook blijft de wetgeving rond drones een heikel punt.

download

Conclusie

DJI en Tomorrow Lab brengen een duidelijk boodschap: drones kunnen positieve verandering met zich mee brengen. Hopelijk zien de beslissingsmakers dit ook in en komen ze met een dronewetgeving die al dan niet hulpvaardige droneliefhebbers toelaat om gereguleerd hun hobby verder te zetten.

*dude-fussing betekent bezig lijken te zijn met iets, maar eigenlijk niets productiefs uitvoeren. Typische voorbeelden zijn poken in het vuur of elke halve minuut het vlees op de barbeque omdraaien.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

web-summit-2015-8211-drones-redden-levens