Scroll to top

Top

Geen reacties

We zijn de laatste generatie die zo weinig weet over onze gezondheid

Gepost op 01/03/2015
We zijn de laatste generatie die zo weinig weet over onze gezondheid

‘We are the last generation of people to know so little about our health’ – De visie van Startup Scanadu windt er geen doekjes om. Via technologie wil Scanadu ervoor zorgen dat jij en ik ons gezondheidsproces beter in de ‘hand’ krijgen. Scanadu werd opgericht in 2011 door de Belg Walter De Brouwer en diens vrouw Sam De Brouwer. Maar het is pas in 2013 dat Scanadu via een succesvolle indiegogo-campagne voldoende fondsen ophaalt ($1.66 miljoen) om de Scanadu Scout te ontwikkelen en in productie te krijgen.

Scanadu Scout

kid_screensWalter De Brouwer werd geïnspireerd door Star Trek ‘Tricorder’ bij het ontwikkelen van de Scout. De Scout is een klein apparaatje dat je tegen je voorhoofd houdt en dat je vitale functies meet (hartslag, temperatuur, zuurstofgehalte, bloeddruk en elektrocardiogram). Die informatie wordt via Bluetooth verstuurd naar je smartphone-applicatie. Die applicatie houdt een geschiedenis bij van die metingen en stuurt je een melding wanneer je vitale functies niet in normale toestand zijn en je best een dokter raadpleegt.

Scanadu’s technologie is klinisch getest en ze proberen nu al even hun technologie goedgekeurd te krijgen door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Bij goedkeuring verzekert de FDA dat de Scout veilig én effectief is. Na enkele vertragingen stuurde Scanadu de eerste apparaatjes begin februari uit naar diegenen die hun Indiegogo-campagne steunden. De Scout komt waarschijnlijk in productie voor het grote publiek eens Scanadu FDA-goedkeuring krijgt voor de Scout.

ScanaFlo

Nu de eerste versie van de Scout uitgestuurd is, bouwt Scanadu al aan een tweede product. Scanaflo is een smartphone-verbonden apparaatje die je urine analyseert en ja diabeteswaarden kan weergeven, je kan vertellen of je zwanger bent enz. Scanaflo meet tot 12 elementen: glucose, proteïne, leukocyten, nitrieten, bloed in de urine, bilirubine, urobilinogen, microalbumin, creatine, ketone en je pH-waarden. Deze verschillende elementen worden door Scanaflo gemeten en doorgestuurd naar je smartphone. Sam De Brouwer licht in onderstaand filmpje toe hoe Scanaflo werkt.

De ontwikkeling van Scanaflo brengt heel wat opportuniteiten voor de toekomst van medische technologie. Hoewel het apparaatje niet bedoeld is om de dokter te vervangen, kan het je wel verwittigen wanneer er iets mis is en je best een dokter opzoekt. Eens FDA-goedgekeurd kan het apparaatje lange wachttijden en dure tests in het ziekenhuis verminderen. Opnieuw en stap dichter bij de democratisering van gezondheidszorg.

Stay Tech’d

Plaats reactie

we-zijn-de-laatste-generatie-die-zo-weinig-weet-over-onze-gezondheid