Scroll to top

Top

Geen reacties

Plezier met een waterdichte smartphone | Het belang van kleine lettertjes

Gepost op 16/04/2018
Plezier met een waterdichte smartphone | Het belang van kleine lettertjes

eel wat smartphone makers gaan er vandaag prat op dat hun beste mobieltje waterbestendig is. Ze tonen promofilmpjes waarin hun top smartphones gebruikt worden om onderwater selfies te snappen of prachtige long exposure foto’s te nemen tijdens één of andere moesson regen.

Allemaal goed en wel, maar wat ze dikwijls vergeten te vermelden is dat er belangrijke verschillen zijn tussen de graad van waterdichtheid. Best verwarrend. De modale consument ziet een smartphone in een waterachtige omgeving tijdens een reclamevideo en leest op de website dat het hebbeding waterbestendig is. Als gevolg wordt er vanuit gegaan dat de smartphone zonder zorgen kan gebruikt worden om waterpret vast te leggen op de gevoelige plaat.

Die veronderstelling maak je beter niet zonder grondig de kleine lettertjes te lezen. Tot die conclusie komt deze blogger na een vakantie vol waterplezier in het zonnige Mexico.

Olé, Owéé, mijn waterdichte smartphone is passé composé

De Technologium iPhone X werd gedurende de volledige reis ingezet als mobiel foto- en videowonder. De geproduceerde foto’s en videos (zoals je hieronder kan zien) mogen er best zijn. Rozengeur en maneschijn. Helemaal overtuigd dat de iPhone X de perfecte mobiele reismetgezel is om al die mooie momenten vast te leggen. Foto of video, bij veel of weinig licht, in een stad, op 5000m hoogte of tijdens een ontspannend zwembad moment. Dit ding is echt multi-inzetbaar; mijn gedachtegang na 10 dagen reizen in het veelzijdige land van onuitspreekbare vulkanen, Azteekse tempels en paarse favela tortillas.

Dat was dan buiten de dag gerekend waarop ik weer even aan het Instagram Stories infuus moest hangen. Chill in het zwembad dacht ik dat het wel een goed idee was om een een paar videos te pakken van de wondere onderwater zwembad wereld. De dag ervoor dook ik reeds met de iPhone X in het zwembad, kwestie van wat diversiteit in het videomateriaal te verzekeren. En zo geschiedde. Twee stories later was het tijd om het zwembad vaarwel te zeggen. Ik kon niet wachten op de views, reacties en andere digitale populariteit endorfines.

De volgende ochtend wou ik mijn iPhone X eventjes pluggen om de dag door te komen. Een simpele druk op de knop zorgde er echter voor dat mijn er is een probleem alarm op volle toeren afging. Daar flikkerde plots, uit het niets, een verticale felgroene streep op mijn smartphone scherm. Alhoewel ik heel kort dacht dat ik in de Matrix ging binnen getrokken worden, zorgde een notificatie dat mijn Face-ID voor veiligheidsredenen uitgeschakeld was voor een ‘iPhone X groene streep face ID uit’ zoekopdracht op Google.

Het verschil tussen een waterbestendige, een waterproof en een waterdichte smartphone

Die bewuste zoekopdracht leidde tot één sluitende conclusie; mijn iPhone X is niet waterdicht maar wel waterbestendig ofte water- en stofdicht volgens de IP67 standaard. En alhoewel er overal geschreven staat dat je de iPhone X normaliter probleemloos mee mag nemen in het water, valt waterschade niet binnen de garantievoorwaarden. Voeg aan dat laatste nog een gebrek aan risico aversie toe (aka het niet nemen van AppleCare +) en je komt op een herstelkost van 612 Euro. Ongeveer de prijs van een watervaste Android smartphone.

Als je van plan bent om een nieuw mobieltje in te zetten voor waterpret, dan is er maar één begrip dat je moet ‘Control+F’en’ op de specificatie pagina van een smartphone. En dat is het begrip is IP68.  Als je deze magische letter/cijfer combinatie leest, dan mag je met een gerust gemoed bellen onder de douche, onderwater selfies maken in het zwembad en je Plus smartphone gebruiken als regenscherm tijdens een of andere Indian Summer. Meer nog, mocht er schade aan het apparaat zijn omwille van water, dan kan je beroep doen op de garantievoorwaarden van de producenten. IP68 smartphones moeten immers volledig waterbestendig, waterdicht en watervast zijn om deze standaard te mogen gebruiken voor advertentie en promotie doeleinden.

IP68 gecertificeerde smartphones

Om het wat makkelijker te maken, hebben we wat onderzoek gedaan naar IP68 gekeurde smartphones die je vandaag kan kopen. Een ding kunnen we al kwijt, deze vind je niet in de Apple familia. Vandaag genieten enkel Android apparaten van de IP68 standaard. Binnen deze strekking kan je kiezen tussen de Samsung Galaxy S8 (en hoger) en Note 8 lijn, de LG V6 (en hoger) lijn en de Sony Xperia XZ. Top smartphones zoals de OnePlus 5T of de recent gelanceerde Google Pixel 2 zijn echter ook NIET IP68 gekwalificeerd. Daar blijf je dus ook beter vanaf als je onnodige kopzorgen wil vermijden.

Wat doe je met een water geïnfecteerde niet IP68 smartphone

Volgens sommige online wijsheden steek je het apparaat best in rijst. Andere bronnen raden dan weer aan om de smartphone gedurende 24 uur op de verwarming te leggen. Allemaal goed en wel, maar we weten allemaal dat water en elektriciteit niet goed samen gaan waardoor de kans dat corrosie op een gegeven moment finaal wint meer dan bestaand is.. Er is echter een waterkans (pun 1) dat een smartphone de onderdompeling overleeft, dus proberen we hier alle bovenstaande zaken in combinatie met een Inca regendans (pun 2). Hopelijk hoeven we binnenkort geen nieuwe mobiele broeder boven het doopvont (pun hattrick) te houden.

Het Apple Klantentevredenheid beleid

Alhoewel de bewuste iPhone X geen AppleCare+ plan had, kregen we na wat woord en uitleg toch het positieve bericht dat de iPhone gratis kon hersteld worden. Dit hadden we niet verwacht aangezien de kleine lettertjes effectief benadrukken dat waterschade niet gedekt wordt door de standaard garantie. Dit bracht de kost van maar liefst 612 Euro naar 0 Euro. Uit zo’n beslissing kan je alleen maar afleiden dat Apple volop de kaart van klantentevredenheid trekt. Het mag dan ook gezegd worden dat dergelijke gebaren ervoor zorgen dat je aan een merk trouw blijft. Na ons voorval met de scheefgetrokken iPhone 6 Plus in Barcelona, bevestigt deze gebeurtenis opnieuw de kwaliteit van de officiële Apple support.

Ludwig

Plaats reactie

plezier-met-een-waterdichte-smartphone-het-belang-van-kleine-lettertjes