Scroll to top

Top

Geen reacties

Wat je moet weten over de Google Pixel en Pixel XL

Gepost op 04/10/2016
Wat je moet weten over de Google Pixel en Pixel XL

Vier oktober 2016 zal de boeken in gaan al een belangrijke dag in de geschiedenis van Android. Voor het eerst lanceert Google zijn eigen Androidtopper, om de concurrentie met de iPhone aan te gaan. Niet langer werkt Google samen met fabrikanten, neen, de zoekgigant ontwierp zelf de Pixels en HTC mocht ze enkel produceren. Laten we eens kijken wat voor snufjes ze in de Pixel en Pixel XL wisten te duwen.

Pixel en Pixel XL

De Pixel en de Pixel XL zijn de spirituele opvolgers van de Nexus 5X en 6P. Wel boeten ze wat in qua schermgrootte: ze doen het met een 5 inch FullHD scherm en een 5,5 inch scherm met een resolutie van 2560×1440 pixels. Binnenin de aluminium behuizing vinden we een top-van-de-top Snapdragon 821 chip terug aangevuld met een gulle 4GB aan werkgeheugen. Laden doe je met USB type-c en ook een vingerafdrukscanner ontbreekt uiteraard niet.

Een van de verkoopsargumenten van een iPhone was tot op heden de kwaliteit van de camera’s. En terecht, slechts enkele toppers zoals de Samsung S7 en de Huawei P9 mogen zich concurrent beschouwen voor Apple’s beeldkwaliteit. Volgens de kenners van DxOMark mag Google trots zijn op hun werk rond de 12-megapixel camera. De Pixels bevatten immers de smartphonebeste camera ooit. En je krijgt trouwens onbeperkte opslagruimte op Google Photos voor al die kiekjes.

De Pixel-smartphones is een aantal landen (waaronder Duitsland) al voor te bestellen. De prijzen liggen in lijn met die van de Apple iPhone 7 en 7 Plus. Voor de kleine variant betaal je 759 euro voor 32GB opslagruimte of 869 euro voor 128GB. De XL kost je dan weer 899 euro of 1009 euro. Beide toestellen zijn verkrijgbaar in de grappige kleuren Quite Black (zwart), Very Silver (zilver) en Really Blue (blauw).

Daydream en Google Assistent

Daydream werd al aangekondigd eerder dit jaar op Google IO. Dit is een reeks van technische specificaties die smartphones, headsets en controllers vlot met elkaar zou moeten linken om een moeiteloze virtual reality ervaring te garanderen. Net enkel zijn de Pixels Daydream-compatibel, we kregen eveneens een eerste glimps te zien van de Daydream View. Deze houder voor je smartphone is deze keer niet uit karton gefabriceerd, maar uit stof. Jerseystof om specifiek te zijn. Google denkt zo een aangename draagervaring te kunnen bieden. Google levert ook een controller mee. Het is nog niet bekend wanneer de Daydream View beschikbaar wordt in de Benelux, maar in Duitsland kan je deze vanaf november voor 69 euro aanschaffen.

2001253193

De Pixels zijn tevens de eerste toestellen met Google Assistent. Dit is de opvolger van Google Now. Je kon in september al experimenteren met deze digitale assistent(e?) in de chatapplicatie Allo. Waar Google Now nog enkel spraakcommando’s zoals “stel de timer in op 5 minuten” kon interpreteren kan je nu met de Assistent een conversatie voeren. Jep, Siri en Cortana krijgen er een volwaardige concurrent bij.

Concurrentie binnen team Android?

In het verleden werkte Google nauw samen met fabrikanten zoals LG, HTC en Huawei om hun Nexus reeks te ontwikkelen. De Pixels breken deze traditie: Google heeft de volledige controle over de hardware, de fabrikanten mogen louter produceren. Het valt nog te bezien wat deze nieuwe move zal teweeg brengen in de Androidwereld. Maar het gaat Google hier natuurlijk niet enkel om nieuwe hardware. De Pixels zijn een eerste stap om je voortdurend bij te staan met Google’s AI genaamd Assistent.

De strijd tussen Apple en Google, iPhone en Pixel, Siri en Assistent is dus nog lang niet gedaan. En daar zijn we blij om. Concurrentie levert innovatie op. Dus wij nemen alvast wat popcorn en wachten ongeduldig af tot er een Pixel onze kant uitkomt.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

wat-je-moet-weten-over-de-google-pixel-en-pixel-xl