Scroll to top

Top

1 reactie

Virtual Reality – Wanneer games de realiteit trotseren

Gepost op 19/09/2016
Virtual Reality – Wanneer games de realiteit trotseren

Virtual reality is de ultieme droom van veel gamers en ontwikkelaars, maar zal in de toekomst ongetwijfeld ook een integraal deel gaan uitmaken van onze dagelijkse levens. Games zoals Pokémon Go zetten hierin een onverwachte eerste stap door het doen samensmelten van realiteit en virtuele realiteit. Het vervagen van deze grenzen geeft ons een glimp van de mogelijke toekomst.

Virtual Reality

Oorspronkelijk zagen wetenschappers en ingenieurs vooral toepassingen in het trainen voor gevaarlijke jobs. Dankzij Virtual Reality zouden piloten, militairen en zelfs chirurgen die zich moeten voorbereiden op gevaarlijke, delicate operaties, kunnen oefenen in een realistische omgeving zonder daarbij zichzelf of anderen in gevaar te brengen. In 1982 werd de eerste flight simulator voorgesteld aan de Amerikaanse luchtmacht en het zou nog tien jaar duren voor de entertainment industrie met een eigen toepassing kwam.

Begin en midden jaren ’90 kwamen de eerste games gebaseerd op hetzelfde Virtual Reality principe op de markt. Deze technologie maakte zonder uitzondering gebruik van headgear, of minstens een bril die de gamer moest dragen. Voor de entertainment industrie ging het niet langer hoofdzakelijk om veiligheid en het zo nauwkeurig mogelijk imiteren van de realiteit. De prioriteit ligt hier bij immersion; het onderdompelen van de gamer in een alternatieve wereld, van casinospelen die je kan op je desktop spelen alsof je in Vegas bent, tot volledig nieuwe fictieve werelden die je kan verkennen vanuit je eigen huiskamer.

De wereld is een schouwtoneel: Pokémon Go

Recent deed zich een nieuwe verschuiving voor. Niet alleen hoeft Virtual Reality niet meer gepaard te gaan met (vaak dure) headgear en gespecialiseerde consoles, ook de immersion verandert van aard. De Pokémon Go hype is hiervan het ultieme bewijs: de grenzen tussen realiteit en fictie vervagen. De ontwikkelaars van het nieuwe Pokémonspel maakten twee belangrijke en grensverleggende beslissingen. Het spel zou worden gespeeld op de smartphone, zonder nood aan gespecialiseerde consoles of accessoires, en de spelers zouden de “echte” wereld in moeten om het spel ten volle te kunnen spelen.

Met de echte wereld als speelterrein, zijn de mogelijkheden eindeloos. De realiteit en virtuele realiteit worden als het ware over elkaar gelaagd, en al kent het spel zeker nog bugs en fouten die pijnlijk duidelijk maken dat er nog veel ruimte voor verbetering is, toont Pokémon Go aan dat de echte onderdompeling mogelijk dichter bij de realiteit ligt dan verwacht. Wie met het spel op stap gaat, waant zich zonder twijfel een echte Pokémaster, meer nog dan wanneer de game een volledige virtuele realiteit creëert voor de speler.

Uitdagingen voor de toekomst

Bij het ontwikkelen van Virtual Reality technieken werd tot nu toe voornamelijk gefocust op de visuele aspecten. De technologie die hiervoor bestaat is dan ook al vergevorderd en voor elke toepassing zijn verschillende manieren van beeldvorming en apparatuur beschikbaar. De uitdaging ligt hem nu dan ook in het aanpakken van de andere zintuigen. Logischerwijze wordt de virtual reality ervaring meteen naar een hoger niveau getild met het op punt stellen van 3D geluid. Al staan de technieken hier nog niet zo ver als de beeldvorming, staan ze niet bepaald meer in hun kinderschoenen. Probeer deze video bijvoorbeeld eens uit met behulp van een hoofdtelefoon.

Enkele andere aspecten daarentegen bieden een grotere uitdaging. Zo zullen body tracking en haptics (aanrakingstechnologie) in de toekomst zeker deel gaan uitmaken van de ware virtual reality. Een virtuele realiteit waarin geen schermen aangeraakt moeten worden, een software die zich volledig bewust is van al je bewegingen en reageert op je aanraking in de lucht… De toepassingen zullen daarmee ook uitgebreid kunnen worden naar dagelijkse behoeften. We hebben nog een lange maar interessante weg te gaan.

Ludwig

Plaats reactie

virtual-reality-8211-wanneer-games-de-realiteit-trotseren