Scroll to top

Top

1 reactie

Verander je fiets in een hightech gadget

Gepost op 10/06/2015
Verander je fiets in een hightech gadget

Elke twee jaar worden de Index Awards georganiseerd in Denemarken. De wedstrijd is open voor start-ups en product ontwikkelaars uit alle uithoeken van de wereld. Het hoofdthema elk jaar is ‘Design to Improve Life’. Dat betekent dat elk product het potentieel moet hebben om de levens van mensen te verrijken of verbeteren. Er zijn vijf categorieën: Body, Home, Work, Play&Learn en Community. In 2013 werd de prijs gewonnen door de ontwerpers van de Raspberry Pi (een computer die slechts $25 kost) en in 2005 door de Lifestraw (een soort rietje met filter om water uit elke bron te kunnen drinken).

Solar Bike

Genomineerd voor dit jaar in de categorie Community is de Solar Bike. Het is een elektrische fiets die voorzien is van een batterij en zonnepanelen in de wielen.

Gedurende drie jaar werd onderzoek gedaan en werden twee prototypes ontwikkeld en getest. De batterij wordt opgeladen aan de hand van zonne-energie waardoor de eigenaar de fiets niet in het stopcontact hoeft te pluggen en waardoor de kost om de batterij op te laden nihil is. De verlichting op de fiets werkt ook op zonne-energie. Met een volle batterij kan je makkelijk 60 km rijden met een maximale snelheid van 50 km/u. Eens de batterij ontladen is kunnen de zonnepanelen in de wielen ervoor zorgen dat je nog een extra 25 km kan fietsen op een zonnige dag. Dit wordt gereduceerd naar iets meer dan 1 km op een bewolkte dag. De ontwerper Jesper Frausig is er nog niet uit of hij de fiets in zijn geheel zal verkopen of als een pakket om je eigen fiets elektrisch te maken.

Slimme wielen

Ondertussen verkoopt de startup Flykly een ‘slim’ achterwiel dat je makkelijk op je eigen fiets plaatst. Het verandert je fiets in een elektrische versie a.d.h.v. een batterij die oplaadt wanneer je remt. Je zou er 40 tot 100 km mee kunnen rijden met een maximale snelheid van 25 km/u. Een app geeft de status van de batterij weer, samen met info over het laden en ontladen. Er zijn nog een aantal leuke gadgets aan verbonden zoals bijvoorbeeld het sluiten van je fiets aan de hand van de app.

flykly

De startup verkoopt ook een ‘Smart Light’. Je klikt het op je stuur en het verlicht de straat aan de hand van de batterij. Je kan er ook je smartphone inzetten, die tegelijkertijd wordt opgeladen. De volledige fiets, het achterwiel of het licht kan besteld worden via de website.

Overzicht scores

Rating

Reacties

  1. Zo’n fiets zie ik meteen zitten. Oeps, rijden.
    Lijkt me de toekomst als hij betaalbaar en betrouwbaar is.

Plaats reactie

verander-je-fiets-in-een-hightech-gadget