Scroll to top

Top

Geen reacties

Vandaag is het een feestdag! We vieren namelijk Data Privacy Day

Gepost op 28/01/2015
Vandaag is het een feestdag!  We vieren namelijk Data Privacy Day

Nog een reden nodig om vandaag te vieren? Het is namelijk een feestdag; de Data Privacy Day ! Sinds 2007 vieren we deze dag met het oog op het bewustzijn van privacy en gegevensbeveiliging. Deze dag wordt ‘gevierd’ in de Verenigde Staten, Canada en nog 27 andere Europese landen.

Vandaag staan bedrijven en klanten nog eens stil bij de privacy van hun online gegevens. Tal van IT bedrijven hebben het onderwerp nog eens aangehaald en besproken met hun gebruikers, andere bedrijven en de overheid. Ook Microsoft deed hieraan mee, hieronder de belangrijkste punten van een rapport dat ze voor de gelegenheid hebben uitgebracht. Het onderzoek gaat over het verschil in perceptie rondom privacy en beveiliging tussen de VS en Europa.

Online privacy is een gedeelde verantwoordelijkheid

1
Uit het onderzoek blijkt dat we verwachten dat bedrijven 30% van de privacy-verantwoordelijkheid op hun zouden moeten nemen. Hiernaast willen we ook dat technologische bedrijven met innovatieve producten en services op de markt komen, dat onze individuele privacy zou moeten beschermen. Een opmerkelijk verschil is dat Europa een belangrijkere rol toeschrijft aan de overheid dan de Amerikanen. Dit laatste is een debat waar in de toekomst zeker en vast nog veel over te lezen zal zijn.

Ook jij hebt controle over jou gegevens

2
Algemeen schatten wij 50% van onze online informatie onder controle te hebben. In Europa hebben de mensen echter een minder gevoel van controle op hun data dan in Amerika. Amerikanen zijn bovendien eerder bereid dan Europeanen om hun privé gegevens te raap te gooien om eenvoudig hun dagelijkse online activiteiten te kunnen uitvoeren. Dit verklaart de populariteit van websites zoals Forget.me in Europa, waarbij je zoekresultaten over jezelf kan wissen.

We willen onze gegevens beter beschermen maar lezen privacy verklaringen niet.

3
Om jou gegevens te mogen gebruiken hebben websites en bedrijven jou toestemming nodig. Deze toestemming geef je als je op akkoord klikt onder de algemene voorwaarden. De meesten onder ons doen dit uit autmatisme als ze een profiel aanmaaken of een app instaleren. Het kan eens nuttig zijn om deze voorwaarden door te nemen; wist je bijvoorbeeld dat de meeste apps jou geolocalisatie bijhouden? Deze gegevens gebruiken ze daarna voor bijvoorbeeld gerichte advertenties.

Misschien een minder “sexy” onderwerp dan gewoonlijk maar privacy is belangrijk en vandaag is het de ideale dag om hierbij nog eens stil te staan.

 

Stay tech’d!

Christophe Havermans

Plaats reactie

vandaag-is-het-een-feestdag-we-vieren-namelijk-data-privacy-day