Unbound 2019 | In drie grote trends samengevat
Gepost op 23/07/2019Met Unbound 2019 achter de rug namen we even de tijd om onze notities erbij te nemen en terug te kijken op twee dagen vol technologie en digitale trends. We vatten het geheel samen in drie trends die doorheen de verschillende sessies, conversaties en ontmoetingen naar voor kwamen.
Nogmaals dank aan het Flanders Investment & Trade team voor de organisatie en aan het imec.istart team voor de opportuniteit.
Van high touch naar low touch
Wat? Bij het bouwen van digitale producten wordt het belangrijker om te starten met een low touch focus. In concreto houdt dit in dat hoe minder tijd en effort de gebruiker nodig heeft om meerwaarde uit een product te halen, hoe beter. Tot voor kort heerste echter een ander gedachtegoed. Het succes van een digitaal product werd immers bepaald door een positieve correlatie met het aantal interacties. Software bouwers deden er dan ook alles aan om de gebruiker zoveel mogelijk het product te laten gebruiken door hen via notificaties de product omgeving binnen te trekken.
Waarom? Digitale producten die erin slagen om meerwaarde te betekenen zonder dat de gebruiker er veel moet voor doen, winnen aan populariteit. Niet onlogisch, wetende dat tijd een eindige ‘grondstof’ is. Bedrijven die erin slagen om individuen en/of organisaties tijd te doen (terug)winnen geven iets terug en helpen meerwaarde te realiseren.
Expertise-gedreven producten
Wat? Een tweede trend die snel aan belang wint, focust op het integreren van expertise (dikwijls een nogal menselijk model) binnen een digitale product omgeving. Vandaag de dag vindt deze trend bvb. zijn weerslag onder de vorm van mens-gedreven chatbots of allerhande semi-mens / semi-AI support functies binnen een software platform.

Waarom? Aangezien meer en meer ‘Jan Modaals’ digitale producten beginnen gebruiken, is het integreren van een expertise component absoluut geen overbodige luxe. Dit zorgt ervoor dat dit segment van de gebruikersmarkt beter begrijpt hoe het digitale product te gebruiken alsook dat de ervaring zeer menselijk aanvoelt. Dat laatste is in heel wat gevallen belangrijk om het vertrouwen te winnen van een digitaal minder opgevoede populatie.
Een nieuw type van ambitie
Wat? Veel digitale ondernemers lijken hun definitie voor succes wat bij te schaven. Tot op heden leek het Amerikaanse gedachtegoed van een beursnotering of een grote exit gelijk te staan met succes. Alles werd dan ook in het werk gesteld om de volgende eenhoorn te zijn, een beetje vanuit een whatever it takes mentaliteit. Inclusief het verbranden van ridicuul hoge bergen geld zonder enig teken van mogelijke winstgevendheid.
Vandaag is er echter een variant op de markt. Meer en meer digitale ondernemers lijken succes te koppelen aan de capaciteit om een super sterk en complementair team uit te bouwen en het uitbouwen van efficiënt bedrijfsmodel, zelfs al gaat dit gepaard met een iets tragere (soms duurzamere) groei
Waarom? Het koppelen van success aan de grondstenen van een sterk bedrijf (zoals team en bedrijfsmodel) helpen ervoor te zorgen dat het bedrijf in een volgende fase alle richtingen uitkan. Die keuzevrijheid laat ondernemers toe om de richting op lange termijn te blijven sturen zonder een bepaalde directie te moeten volgen omwille van in het verleden genomen economische keuzes.
Plaats reactie