Scroll to top

Top

Geen reacties

Uitvinders van de toekomst

Gepost op 26/04/2015
Uitvinders van de toekomst

Gisteren waren we te gast op ‘wetenschapsexposciences‘; een beurs te Brussel waar leerlingen uit het middelbaar onderwijs de kans krijgen om hun technologische en innovatieve uitvindingen aan het grote publiek te tonen.

Het is bemoedigend te zien dat toch heel wat kinderen en jonge gasten actief bezig zijn met wetenschap & technologie, EN er ook gepassioneerd over kunnen vertellen. We zagen een aantal technologische projecten die een stevige indruk op ons nalieten, echter was er eentje die er voor ons toch met kop en schouders bovenuit stak.

FarmVille/Farmclean

Dit project, gepresenteerd door twee jongens uit het VTI te Veurne, focust op het kuisen van stallen op boerderijen. Vandaag de dag is dit een taak die nogal wat manuele arbeidskracht vraagt. Zo moet op regelmatige basis de plaats waar het vee staat, gekuist worden. Om dan nadien nieuw zaagsel uit te strooien waar de runderen op staan. De twee jonge techneuten van Farmville ontwikkelden een robot die het ganse proces van kuisen tot voorzien van nieuw zaagsel voor zijn rekening neemt. Op die manier kan de boer zijn tijd efficiënter besteden aan andere zaken (betere allocatie van menselijke arbeid).

De robot zou eveneens milieuvriendelijk zijn, in die zin dat het nodige vermogen zo goed als integraal gehaald kan worden uit energie geproduceerd door een bio-installatie. Iets wat  meer en meer landbouwers vandaag op hun boerderij hebben.

De twee jonge gasten hadden ook duidelijke antwoorden op de vraag hoe hun prototype verder kon verbeterd worden en waar de grootste opportuniteiten liggen. Ze dachten verder na dan enkel de beurs zelf, maar waren al ondernemend op zoek naar opportuniteiten voor de volgende stap.

Farmville was één van de primussen op de beurs en ging maar liefst met vier prijzen naar huis.

Ludwig

Plaats reactie

uitvinders-van-de-toekomst