Scroll to top

Top

Geen reacties

Über in zee met Baidu

Gepost op 30/12/2014
Über in zee met Baidu

De laatste dagen flakkert het gevecht tussen China en Google weer op met de blokkering van Gmail in China. De strijd die al een aantal jaren aan de gang is, heeft volgens menig analisten te maken met de overkoepelende onenigheden tussen de twee super economieën, die van de States en die van China.

Zoals bij ieder gevecht heb je naast een verliezer meestal ook een winnaar, en in dit geval kan je duidelijk stellen dat Baidu victorie kraait.

Wie of wat is Baidu

Velen onder ons kennen Baidu wellicht niet. Nogal vreemd als je weet dat deze Chinese zoekmotor eigenlijk groter is dan Google :). Naast Tencent en Alibaba regeert dit online bedrijf de zoekmarkt in China, goed voor 1.357 miljard inwoners. Wetende dat de Verenigde staten ‘slechts’ 316 miljoen inwoners telt, geeft je alvast een indicatie van het potentieel.

Vandaag verdient Baidu vooral haar brood via online advertenties. De steeds duidelijkere shift van computer naar mobiel zorgt ervoor dat de internetgigant meer begint in te zetten op de nieuwe zoekmachine, namelijk die van app markets. Smart move al je het ons vraagt.

Innovatie kampioen

En meteen ook de reden waarom Baidu het zo goed doet (en zal blijven doen). Het bedrijf staat niet stil en gaat constant op zoek naar nieuwe toepassingen. Zo ontwikkelde het tech bedrijf reeds de beste ‘maps’ app in China, een tool die toelaat om waar te nemen indien eten verdorven is en een fiets die op een continue manier de vitale signalen van zijn gebruiker bijhoudt.

Naast eigen ontwikkelingen investeert Baidu ook op internationale basis in tech start-ups. Zo heeft het aandelen in een Israëlische start-up die online video verbeteringen aanbiedt en in een Finse start-up die indoor mapping kwalitatiever maakt.

En nu ook Über

Recentelijk kondigden Über en Baidu aan dat er een samenwerking komt. Een vreemde zet zou je denken, maar als je ver genoeg nadenkt eigenlijk ook weer niet. Zowel Tencent als Alibaba werken reeds samen met grote taxi firma’s in China. De taxi markt kan het perfecte platform worden om andere mobiele diensten zoals betalingen bij het grote publiek te doen doorbreken. Vooral deze laatste is een lucratieve markt. Vandaag hebben de andere twee Chinese spelers zo goed als een oligopolie.

In plaats van deze markt open te breken, mikt Baidu op de iets duurdere taxidiensten zoals die van Über. Gezien de groei van Über en het potentieel van mobiele betalingen een fabuleuze zet. Voor Über lijkt de investering ook een geschenk uit de hemel. Het bedrijf wordt door traditionelere en minder innovatieve overheidsbesturen geband. Een samenwerking met een bedrijf dat heel goed staat bij de Chinese overheid (de topman van Baidu heeft hoge connecties in de Chinese politiek) garandeert de nodige zekerheid voor de taxidienst disruptor.

Ludwig

Plaats reactie

ber-in-zee-met-baidu