Scroll to top

Top

Geen reacties

Twee Belgische start-ups surfen op het succes van de crowdsourcing economie

Gepost op 15/11/2014
Twee Belgische start-ups surfen op het succes van de crowdsourcing economie

Sinds enkele jaren is crowdsourcing een wereldwijd fenomeen dat tal van industriën grondig door elkaar geschud heeft. Crowdsourcing is een socio-economisch business model waarbij de dienst of het product niet door een bedrijf aangeboden wordt maar door het grote publiek of de “crowd”. De rol van de bedrijven actief in de crowdsourcing economie is het beheren en aanbieden van een platform waarbij vraag en aanbod elkaar ontmoeten.  De bekendste bedrijven in de crowdsourcing economie zijn AirBnB, een dienst waarbij mensen voor een paar dagen een kamer kunnen verhuren aan toeristen, en Uber, dat heel de taxi industrie aan het verstoren is. Maar er zijn ook Belgische spelers actief in de crowdsourcing economie!

List Minute – de marktplaats voor kleine klusjes

Is je goot kapot? Zoek je iemand om het gras af te rijden? Taallessen nodig? Een oppas nodig? Voor al deze taken kan je in amper 2 muisklikken de geschikte persoon op  listminut.com vinden. Deze Waalse start-up is voortgevloeid uit een afstudeerproject aan de UCL. De 4 oprichters hebben deze zomer nog 200.000 Euro aan (Oost-Vlaamse (!) ) investeringen opgehaald. Dit geld zal gebruikt worden voor marketing doeleinden, Listminut verdiend namelijk maar 10 à 15% aan commissie op elke transactie, waardoor ze snel een kritische massa aan gebruikers nodig heeft om rendabel te blijven.

Piggy Bee – de marktplaats om pakjes de wereld rondsturen

David Vuylsteke, de oprichter van PiggyBee.com , trekt ten strijde tegen de DHL’s en Fedexen van deze wereld . Hij heeft namelijk een marktplaats voor de verzending van pakjes opgericht. Het principe is heel simpel, stel je voor je moet een pakje naar de VS versturen, dan kan je het pakje meegeven aan iemand die naar de VS op reis gaat. Er zijn natuurlijk tal van strikte regels die je moet naleven betreffende belastingen op import en export, maar dankzij de crowd worden pakjes goedkoper en op een ecologische manier de wereld rond gestuurd!

Zo zie je maar dat de crowdsourcing economie tal van bestaande industrieën aan het veroveren is. De komende jaren mogen we nog vele nieuwe diensten verwachten en hopenlijk blijven de Belgen een belangrijke rol spelen.

 

Stay Tech’d!

 

Antoine Smets

Plaats reactie

twee-belgische-start-ups-surfen-op-het-succes-van-de-crowdsourcing-economie