Scroll to top

Top

Geen reacties

Toshiba Portégé X20 | Lichtgewicht krachtpatser

Gepost op 04/10/2017
Toshiba Portégé X20 | Lichtgewicht krachtpatser

Ben jij al bekend met een converteerbare 2-in-1 laptop? Dit is een laptop met aanraakscherm (touchscreen), die je helemaal kan omklappen. Zo kan je hem als laptop, maar ook als tablet gebruiken. Of misschien zet je hem zelf in een stand ertussen! Wij konden de nieuwste 2-in-1 Toshiba Portégé X20 testen en vertellen je graag meer.

Wat betekent ‘2-in-1’ precies?

Sinds enkele jaren zijn er twee types laptops die onder de 2-in-1 categorie vallen. Beide laten toe om het toestel als laptop te gebruiken, maar ook als tablet.

Het converteerbare type (deze Toshiba Portégé X20 is er één van) is een laptop die als tablet kan gebruikt worden. Hybride toestellen daarentegen zijn tablets die als laptop kunnen gebruikt worden door een (meestal afneembaar) toetsenbord toe te voegen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar eens je ermee werkt, merk je dat dit het enorm eenvoudig is in gebruik! Deze producten kenden een sterke opmars in de afgelopen jaren. Dit mede dankzij Microsoft, dat hun besturingssysteem helemaal afstemde op dergelijke toestellen.

Toshiba Protégé X20 - flipped

Aanraakscherm

Een dergelijk toestel verandert al snel de manier waarop je werkt, zelfs indien je in laptop-modus blijft. Het aanraakscherm zorgt er immers voor dat je met je vinger kan navigeren. Zeker op momenten waarbij je geen externe computer-muis bij hebt, zal je snel op deze manier werken, al sta je er op dat moment zelf niet echt bij stil. Dit geeft uiteraard wel vreemde scenarios als je even een andere laptop gebruikt zonder aanraakscherm en je als een gek op het scherm probeert te tikken!

Het aanraakscherm is mat, wat zelfs voor traditioneel gebruik als laptop een voordeel oplevert: indien je in de zon zit, zorgt dit voor minder reflecties.

Gebruiksgemak 2-in-1

Het gebruik als tablet laat je toe om eenvoudig digitaal notities te nemen of vlot online artikels te lezen. De Portégé-reeks van Toshiba bestaat uit lichtgewicht laptops voor professioneel gebruik. En lichtgewicht betekent ook dat deze laptop erg dun is. De Portégé X20 is anderhalve centimeter dun en weegt slechts 1,1 kg. Dit maakt het toestel erg draagbaar!

Toshiba Protégé X20 stylus

Daarnaast is het een klein toestel met een scherm van 12,5 inch, wat mee de draagbaarheid ten goede komt. Dit is nauwelijks groter dan een A4-blad! Het nadeel is uiteraard dat een klein scherm niet voor iedereen weggelegd is, en ook het toetsenbord kleiner is dan gemiddeld.

Prestaties van deze X20

Dit is een toestel gericht op de professionele markt en dat merk je ook. De batterij gaat verrassend lang mee voor een kleine laptop. Vroeger kregen 2-in-1’s vaak nog lichtere onderdelen dan traditionele laptops. Dit is nu niet meer het geval, en alle onderdelen zijn van de nieuwste generatie, wat een hoge rekenkracht oplevert. Met een vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning kan je jouw gegevens ook veilig achter slot en grendel houden, zonder paswoorden of codes te moeten onthouden.

De Portégé X20 heeft de nieuwste Bluetooth- en Wifi- standaarden aan boord, maar de fysieke aansluitingen zijn beperkt gezien de grootte van het toestel. Er is een klassieke USB aansluiting en een USB C aansluiting. De vorm van USB type C zorgt ervoor dat er geen boven- of onderkant meer is en dit laat hoge overdracht-snelheden toe. Bovendien is het compatibel met de Thunderbolt aansluiting die je op Apple-producten kan verwachten. Gelukkig levert Toshiba er een tussenstuk bij dat je toelaat om de USB C op te splitsen in HDMI (voor een scherm te connecteren) en USB C. Aangezien je deze USB C ook gebruikt om de stroomkabel aan te sluiten is dit wel nuttig. Indien je meer randapparatuur wil aansluiten, zijn er verschillende ‘docks’, die de USB C uitgang opsplitsen naar een hele reeks aansluitingen.

Stylus

Door het aanraakscherm kan je dit toestel ook eenvoudig gebruiken als notitieblok. De grootte leent er zich avast ideaal toe. Om op het scherm te schrijven, kan je bijgeleverde stylus gebruiken. De technologie in het scherm detecteert waar je met jouw handpalm rust, zodat enkel bewegingen van de stylus zelf worden geregistreerd op de Toshiba Portégé X20. Met deze stylus kan je trouwens ook mooie tekeningen maken! De stylus zelf heeft 2 knoppen die toelaten om een rechtermuisklik te simuleren en om de stylus als gom te gebruiken. Wat wel jammer is, is dat het werd vormgegeven als een normale balpen en er standaard geen mogelijkheid voorzien werd om weg te steken in of aan de Portégé X20.

Is het iets voor jou?

Toshiba richt zich met de Portégé X20 op de professionele markt. De mobiliteit die dit toestel biedt, maakt het een ideale laptop voor mensen die vaak de baan op gaan. Deze laptop biedt eveneens de nodige performantie en flexibiliteit. Zeker dus een aanradertje als je op zoek bent naar een performante, multifunctionele en lichte 2-in-1!

Kristof Pinnoo

Plaats reactie

toshiba-portg-x20-lichtgewicht-krachtpatser