Scroll to top

Top

Geen reacties

Top 10 opkomende technologieën voor 2014

Gepost op 15/09/2014
Top 10 opkomende technologieën van 2014

Op 1 september stelde het World Economic Forum(WEF) de 10 opkomende technologieën van 2014 voor. Deze technologieën beloven de standaard van de komende jaren te worden. Maar de ontwikkeling ervan wordt vaak afgeremd door een tekort aan investeringen en een gedateerd en onvoldoende wettelijk kader voor de technologie. Als laatste rem op de ontwikkeling van die tien opkomende technologieën haalt het WEF een lage adoptiegraad van gebruikers aan.

Een kort overzicht van de lijst vind je hieronder:

 • Wearables
  Nooit is de hype rond de wearable zo groot geweest. Elke techgigant brengt een smartwatch op de markt en de quantified-self beweging staat aan de vooravond  van de ‘meetrevolutie’. Wearables worden de instrumenten waarmee gebruikers hun prestaties en vitale lichaamsfuncties gaan meten, al trekken heel wat experten de medische correctheid ervan in twijfel.
 • Nano-carbon composities
  Nano gestructureerde carbon composities zijn gebaseerd op een techniek waarbij materiaal lichter wordt gemaakt zonder aan stevigheid in te binden. De doorgedreven stevigheid van het materiaal kan fysieke letsels van bestuurders bij een ongeval verminderen en tegelijkertijd uitstoot verminderen door de lichtere wagen.
 • Het extraheren van metalen uit zout water
  Nieuwe chemische processen verhogen de ontginning van metalen en mineralen uit zout water. Deze manier van ontginning is kost-efficiënter dan de huidige manier voor het ontginnen van ertsen en verlaagt daarnaast de druk van de mens op zoetwaterecosystemen.
 • Nieuwe manieren om elektriciteit op te slaan
  Grote bronnen van elektriciteit kunnen moeilijk direct opgeslagen worden. Daarom moet ons elektriciteitsnetwerk nieuwe manieren vinden om de schommelingen van vraag en aanbod op de energiemarkt op te vangen. Dit gebeurt op dit moment via technieken zoals energieflexibiliteit, waarbij energie, tegen een vergoeding, wordt ‘teruggevraagd’ aan de verbruikers (families of industrie) wanneer een tekort zich opdringt. Andere manieren zijn de ontwikkeling van super condensatoren die grote energie-hoeveelheden kunnen opslaan.
 • Schermloze weergaven
  Steeds meer technieken worden ontwikkeld waarbij schermen overbodig worden bij de weergave van beelden. Denk maar aan projectoren of hologrammen. De nichemarkt boekt sinds 2013 enorme vooruitgang en staat aangeschreven als één van de opkomende technologieën van 2014.
 • Het bestuderen van microbiomen
  Het menselijk lichaam is een ecosysteem van organismen waaronder ook microbiomen. Wetenschap toont aan dat deze micro-organismen heel wat invloed hebben op de manier waarop ons lichaam functioneert en overleeft. Het bestuderen van deze organismen, met behulp van nieuwe technologieën, zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor zware ziektes die de uitkomst van onze gezondheidszorg in positieve zin beïnvloeden.
 • Quantified self
  De quantified self revolutie hangt samen met de enorme ontwikkeling van wearables. Je kan stellen dat quantified self het resultaat is van de data die vergaard wordt door wearables. Quantified self stelt mensen in staat hun prestaties en lichaamsstaat te meten, maar ook bedrijven een inzicht te geven in ziekten en bewegingspatronen van personen.
 • Het aansturen van computers met onze hersenen.
  Wetenschappers slagen er steeds beter in de activiteit van onze hersen te meten.  Zo kunnen computers signalen van onze hersens direct lezen en interpreteren. Een bekend project hieromtrent is de samenwerking tussen Phillips, Accenture en Emotiv, die een ‘hersenlezer’ ontwikkelen voor ALS-patiënten (ALS is een ziekte een neurologische ziekte waarbij verlamming optreedt). Het product geeft de patient de mogelijkheid via de hersenen opdrachten aan computers te geven.

De nadruk dit jaar lijkt te liggen op innovaties in de medische en energie wereld. Hebben jullie nog innovaties die een plaats in deze lijst verdienen?

Stay Tech’d!

Thomas

Plaats reactie

top-10-opkomende-technologien-voor-2014