Scroll to top

Top

Geen reacties

Hoe technologie de belevenis van het WK gaat veranderen

Gepost op 12/07/2014
Hoe technologie de belevenis van het WK gaat veranderen

Een paar weken geleden hebben we in een artikel alle hoogtechnologische snufjes van het WK in de kijker gezet. Nu dat de editie in Brazilië ten einde loopt is het misschien tijd om een blik te werpen naar de toekomst. Hoe zullen technologische vooruitgangen onze belevenis van het WK beïnvloeden?

Beleef een match door de ogen van de voetbalspelers

Een nieuwigheid van dit WK was dat de kijkers dankzij verschillende apps zelf hun beelden konden kiezen. Je kon bijvoorbeeld tijdens een corner kiezen vanuit welke hoek je deze actie wou zien. In vaktermen heet dit free viewpoint television (FTV), waar de focus op de match door de kijker zelf wordt bepaald en niet door de regie van de zender. In de toekomst zal deze technologie verder evolueren, camera’s en drones worden kleiner en kleiner dus zal men de match kunnen volgen vanuit het perspectief van de spelers zelf en niet vanuit het perspectief van een toeschouwer. Google heeft onlangs een patent genomen op een bepaalde type lenzen, zodat we in de toekomst geen Google glasses zullen dragen maar Google lenzen. Stel je nu eens voor dat alle voetbalspelers uitgerust zijn met zulke lenzen, dan kan je de match echt beleven door de ogen van je favoriete speler! (dit is voor in de verre toekomst natuurlijk).

3D hologrammen projecteren de spelers in 3D op voetbalvelden overal ter wereld

Dankzij de 3D full court technology kan men de belevenis van het WK overal ter wereld mogelijk maken. Het thuisfront zal niet meer voor een groot scherm hun ploeg supporteren, maar in hun eigen stadiums, waar ze live 3D projecties op het veld zullen zien van de voetbalspelers die duizenden kilometers verder hun voetbalmatch aan het spelen zijn. Dit zou de voetbalwereld revolutioneren door de ultieme WK belevenis te exporteren naar alle stadiums in de wereld.

Japan is de drijvende kracht achter deze nieuwe initiatieven, dit land staat bekend voor zijn vele innovaties op technologie gebied (CDs, videocamera’s, de Wii om er maar een paar op te noemen). De aandacht voor technologieën en sportwedstrijden is mede ontstaan tijdens hun poging om het WK naar Japan te halen in 2022, dit is echter niet gelukt. Maar tijdens de olympische spelen die in 2020 in Tokyo zullen plaatsvinden, zullen we zeker en vast kennis maken met een aantal baanbrekende technologieën van Japanse makelij! Hieronder alvast een voorsmaak.

 

Stay Tech’d

Antoine Smets

Plaats reactie

hoe-technologie-de-belevenis-van-het-wk-gaat-veranderen