Scroll to top

Top

Geen reacties

De toekomst van mobiliteit | Drie grote technologische drivers

Gepost op 21/11/2017
De toekomst van mobiliteit | Drie grote technologische drivers

In onze reeks over de toekomst van mobiliteit die we samen met Junction en Mobility of the Future schrijven, hebben we het in deze post over drie belangrijke technologieën die de toekomst van mobiliteit leven in blazen.

Hoe je het ook draait of keert, technologie is een cruciale katalysator in het mogelijk maken van een duurzame en vooruitstrevende mobiliteit. Maar het moet ook gezegd worden dat de ene technologie een al wat grotere impact heeft dan de andere. Samen met de organisatie van Mobility of the Future (MOTF18) kwamen we uit op drie pivotale technologieën.

Artificiële Intelligentie (A.I.)

De impact die A.I. heeft op mobiliteit en transport kan onmogelijk genegeerd worden. Het concept van zelfrijdende wagens zou niet bestaan zonder artificiële intelligentie. Afgezien van het concept van autonome auto’s, maakt A.I. het rijden ook veiliger, voorkomt het files en kan de algemene mobiliteit binnen stedelijke omgevingen een stuk efficiënter georganiseerd worden.

Eerder deze week kondigde Waymo aan dat het de eerste echte bestuurderloze auto op weg heeft. Deze gebeurtenis is een belangrijke mijlpaal in de toekomstige ontwikkeling en commercialisering van autonome voertuigen. Het betekent immers dat de beschikbare datasets en de algemene wiskundige formules volwassen genoeg zijn om los te laten, zonder dat we ons zorgen hoeven te maken over onvoorspelbaar of gevaarlijk rijgedrag.

Een belangrijke volgende stap heeft betrekking op ethiek. Het Wereld Economisch Forum heeft eind 2016 reeds de top 9 ethische A.I. uitdagingen gedefinieerd. Het is pas vandaag dat deze vragen echt pertinent worden. Het huidige Human In The Loop (HITL) model is ongetwijfeld de volgende uitdaging om aan te pakken door A.I. experts. Vanuit technologisch oogpunt is dit volledig logisch. Vanuit een ethisch oogpunt wordt het al een pak complexer. Dit zou immers betekenen dat ‘de machine’ volledig verantwoordelijk is. Wat geen slechte evolutie hoeft te zijn, vereist zonder twijfel een nieuwe mentale ingesteldheid.

Internet der Dingen (IoT)

Een andere belangrijke technologie die de toekomst van mobiliteit beïnvloedt, is gebaseerd op het concept van het Internet der Dingen (IoT). Geconnecteerde voertuigen zorgen voor een nieuwe vorm van communicatie tussen de verschillende fysieke actoren, zoals andere voertuigen, de infrastructuur (wegen en steden), de cloud en mensen.

Deze continue communicatiestroom opent gigantische toepassingen voor datacaptering en data uitwisseling. Zo krijgen belanghebbenden zoals overheden, industriespelers en innovatieve startups een beter zicht op de zwakke punten in het systeem. Door gegevensgestuurde inzichten kunnen nieuwe innovaties en oplossingen ontstaan en vermarkt worden.

Gegevensprivacy en -beveiliging passen heel goed in de context van IoT en geconnecteerde voertuigen. Ter garantie van de veiligheid is het dan ook van essentieel belang om zeer lichte, maar tegelijkertijd zeer solide beveiligingsmodellen te ontwikkelen die misbruik tegengaan.

Energie

Het feit dat Tesla een ‘giga-fabriek’ aan het bouwen is om lithium-ion batterijen te produceren, doet al vermoeden dat nieuwe compacte vormen van energie een cruciale rol zullen spelen. Elon Musk, de bezieler van Tesla, heeft het zijn missie gemaakt om de wereld te voorzien van duurzame energie. Om dat te doen heeft hij de globale productie aan lithium ion batterijen nodig.

Door op dergelijke schaal te produceren en te focussen op het innoveren van de technologie, zullen schaalvoordelen worden bereikt. Dit zal de kosten van ‘nieuwe mobiliteit’ voor het grote publiek drastisch drukken. Een verlaging van de kosten en een toename van de batterijcapaciteit (en dus bereik van elektrische wagens) zullen positieve gevolgen hebben op de acceptatiegraad van innovatieve vervoersmodellen.

Mobiliteit

De bovenstaande grafiek (onderzoek uitgevoerd door Bloomberg New Energy Finance) laat duidelijk zien dat de kosten van een batterij verder dalen. Dit is vooral te danken aan een blijvende focus op innovatie bij grote spelers zoals Volvo en BMW. Beide fabrikanten hebben het mandaat om te innoveren in functie van duurzaamheid serieus genomen. Ze willen de toekomst van mobiliteit toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Een mentaliteit die we alleen maar kunnen aanmoedigen!

Om te eindigen

We zijn enthousiast en optimistisch over de toekomst van mobiliteit. De combinatie van verschillende technologieën en de menselijke creativiteit kan mooie resultaten opleveren. Technologie zal in deze functie nooit mensen vervangen, maar biedt een heel nieuw spectrum aan mogelijkheden om een duurzame mobiliteit uit te bouwen. Tijdens de Mobility of the Future top tussen 22 en 24 februari van volgend jaar komen de verschillende actoren samen om het hier uitgebreid over te hebben. Het zou fantastisch zijn mocht ook jij erbij kunnen zijn!

Plaats reactie

de-toekomst-van-mobiliteit-drie-grote-technologische-drivers