Scroll to top

Top

1 reactie

The Dash is de eerste wearable koptelefoon - Technologium

Gepost op 29/07/2014
The Dash is de eerste wearable koptelefoon

Wearables zijn HOT, zeker als het over fitness-trackers gaat. Technologiebedrijven brengen elk hun wearable uit om zo hun deel van de markt te veroveren. Bragi is er eentje van, maar in plaats van gebruikers te overtuigen om een armband of bril te dragen, innoveren ze met hun product ‘The Dash’ koptelefoon.

Is het nu een wearable of een koptelefoon?

‘The Dash’ zijn draadloze oortjes die via Bluetooth (4.0) met je smartphone verbonden kunnen worden. De oortjes zijn waterdicht tot op 1meter diepte en hebben een 4GB (ofwel 1000 liedjes) geheugen zodat ze niet hoeven verbonden te worden met een smartphone als je uit lopen gaat. Ze zijn zo ontworpen dat ze in het merendeel van de oren passen en worden geleverd met 3 verschillende siliconen omhulsels zodat ze zeker comfortabel blijven zitten. Door je liedjes scrollen, het volume regelen of je trainingsprogramma selecteren doe je door op verschillende plaatsen te drukken op de oortjes zelf. Deze bedieningscommando’s kan je zelf afstellen in de applicatie die meegeleverd wordt. Dit lijkt ons al een hele prestatie op zich, maar ‘The Dash’ gaat nog verder.

Bragi innoveerde de koptelefoon niet enkel door ze draadloos te maken met een interne geheugencapaciteit. Ze vertrokken van de idée om een wearable te ontwerpen. De wearable (dus ook de koptelefoon) meet je prestaties en heeft ook sensoren om enkele vitale functies te meten. Het is dus zowel een koptelefoon als een wearable.

En wat kan deze wearable koptelefoon dan?

Prestatie-indicatoren die ‘The Dash’ meet

 • Afstand (via de gps van je smartphone)
 • Snelheid (via de gps van je smartphone)
 • Aantal stappen
 • Cadentie (de snelheid waarmee je fietspedalen draaien)
 • Tijd
 • Hoogte (via de gps van je smartphone)
 • Daalsnelheid (via de gps van je smartphone); kan handig zijn bij het skiien
 • Etc.

Vitale lichaamsfuncties die ‘The Dash’ meet

 • Hartslag
 • Variatie in hartslag
 • Zuurstofsaturatie
 • Lichaamstemperatuur
 • # verbrande calorien

Even kritisch blijven!

Wearables beweren steeds vitale functies te meten, zoals hartslag of zuurstofverzadiging. De markt waarbij technologie lichaamsfuncties meet voor de consument is vrij nieuw en de wetgeving hieromtrent staat nog niet op punt. De wearable meetsensoren zijn niet door een klinische controle gegaan en het is goed mogelijk dat ze verre van accuraat zijn. Daarboven schuiven technologie producenten de verantwoordelijkheid van zich af door dit ‘in de kleine lettertjes’ van je aankoopfactuur op te nemen. Patiënten vertrouwen dus best niet volledig op consumenten technologie zolang deze niet op punt staat en vragen best eerst raad aan een arts voor gebruik.

The Dash zouden we hier allen graag uitproberen, al is het maar voor de gebruiksvriendelijkheid van een draadloze hoofdtelefoon met een opslagcapaciteit van 4GB. We hebben onze twijfels bij de levensduur van de batterij die 3 uur bedraagt (als je muziek afspeelt en prestaties meet tegelijkertijd). Of de geluidskwaliteit, waar het nog steeds om draait, ook van topkwaliteit is zullen we moeten afwachten. ‘The Dash’ komt uit in januari 2015. We zullen er als de eersten bij zijn om ze te testen.

Stay Tech’d

Het promotiefilmpje van The Dash vind je hier.

Reacties

Plaats reactie

the-dash-is-de-eerste-wearable-koptelefoon-technologium