Scroll to top

Top

Geen reacties

Tesla’s eerste Chinese uitdager dient zich aan

Gepost op 27/04/2016
Tesla’s eerste Chinese uitdager dient zich aan

Met de smartphones duurde het niet lang alvorens het monopolie van Apple (met de iPhone) doorbroken werd door bedrijven uit het Oosten. Zo kwamen de eerste “iphone-killers” uit Zuid-Korea (Samsung, LG). Later kwamen daar ook merken uit China bij (Tencent, Huawei, OnePlus). China mag dan wel in een dip zitten wat economische groei betreft, een aantal bedrijven durven het nog steeds aan om de groten der aarde uit te dagen. Een opmerkelijk bedrijf in dit opzicht is LeEco (of voluit: Le Holdings Co) dat de hoofdzetel in Peking heeft. Drijvende kracht achter het bedrijf is Jia Yueting.

leeco-car

De missie van LeEco: elektrische wagens betaalbaar maken

De analogie met smartphones zet zich door wanneer we kijken naar wat LeEco wil bereiken, namelijk het democratiseren van elektrische wagens. Het droombeeld van Jia Yueting? Full-electric wagens die de kracht hebben van een Tesla maar de helft kosten. Hoe wil deze ambitieuze ondernemer dat realiseren? Jia Yueting geeft aan deze wagens niets anders zijn dan een extensie van het internet. Hij ziet de toekomst als bestaande uit zelfrijdende wagens waar mensen allerlei mediaproducten in kunnen communiceren (in de pers wordt LeEco soms ook de “Chinese Netflix” genoemd). Volgens Jia zijn de wagens van de toekomst connected devices, niet anders dan onze smartphones vandaag.

leeco-lesee-2

Designed in China, made in the US

Vroeger lachten de mensen in Europa en de US weleens met het label “made in China”. Jua Yueting is vastbesloten om de bal nu terug te kaatsen. In een eerste fase wil hij de wagens produceren in de VS. Daar zit echter nog een bijkomende reden achter die veel meer “business-oriented” is, namelijk het partnership met FF (Faraday Future). In een eerder bericht haalden we reeds aan hoe FF zich heeft geprofileerd als Amerikaanse uitdager van Tesla. Jia komt – zoals het een disruptieve ondernemer betaamt – regelmatig met straffe uitspraken. Zo noemde hij Apple onlangs nog “passé” en doet hij wat smalend over de logheid waarmee de traditionele auto-industrie inspeelt op de trends van Electric Vehicles (EV). Anderzijds heeft het bedrijf wel onlangs nog een samenwerking afgesloten met Aston Martin.

LeEco-and-Aston-Martin-sign-MOU

 

Plaats reactie

tesla-8217-s-eerste-chinese-uitdager-dient-zich-aan