Scroll to top

Top

Geen reacties

Tesla Model S 60 en de 10.100 euro in-app aankoop

Gepost op 11/06/2016
Tesla Model S 60 en de 10.100 euro in-app aankoop

De Model 3 zullen we naar alle waarschijnlijkheid niet meer dit jaar op de Belgische wegen zien. Ook de premium Model X met zijn prijskaartje van meer dan 100.000 euro zal maar met mondjesmaat te bespeuren zijn. Als zoethoudertje presenteerde Tesla donderdag de Model S 60 en de zijn vierwielaangedreven broertje de 60D. Maar is het wel een goed idee om een nieuw model te lanceren als de productie al moeilijk de vraag kan volgen?

Laten we eens even kijken naar de verschillen. De Model S 60 en 60D verschillen van hun grote broers, de 75 en 75D, op slechts 1 vlak: de batterij. Volgens de specificatiefiche beschikt de 60-reeks over een 60kWh batterij en de 75’s niet geheel onverrassend over een 75kWh batterij. Niets is echter minder waar: beide modellen zijn gewoon 100% identiek. De ingenieurs van Tesla beperken de batterijcapaciteit van de 60 gewoon tot 60kWh, echter gaat het om dezelfde 75kWh-batterij.
Zo biedt Tesla dus dezelfde auto aan een goedkopere prijs. Bevalt het je en wil je toch een iets groter rijbereik hebben? Dan kan je via een update de batterij zijn volledige capaciteit aanspreken. Daar hangt uiteraard wel een kostprijs aan: Tesla zal je maar liefst 10.100 euro aanrekenen om je de volledige batterij in je wagen te laten gebruiken.

Dit is natuurlijk geen nieuwe praktijk. Ook de veelbesproken Autopilot functionaliteit kan op die manier “geïnstalleerd” worden. Alle Tesla’s hebben immers al de nodige sensoren en andere hardware aan boord om deels autonoom te kunnen rijden. Kostprijs van de Autopilot softwareupdate? Maar liefst 3.400 euro.

Ik heb er een wat dubbel gevoel bij: het is natuurlijk leuk om opties te hebben en al helemaal om een goedkopere Tesla op de menukaart te zien verschijnen. Een softwareupdate van 10.100 euro om hardware die ik ook al heb ten volle te kunnen gebruiken laat wel een wrang gevoel na.

Batterijen van een Tesla Model S

Batterijen van een Tesla Model S

Bram Vandewalle

Plaats reactie

tesla-model-s-60-en-de-10-100-euro-in-app-aankoop