Scroll to top

Top

Geen reacties

TEDx Brussels: duik mee in de #deepfuture

Gepost op 16/03/2016
TEDx Brussels: duik mee in de #deepfuture

Voor zij die nog niet bekend zijn met TED, het acroniem TED staat voor: Technologie, educatie en design. Het is steeds de bedoeling dat experts in hun gebied op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier hun verhaal brengen. Dit resulteert zeer vaak in korte inzichtelijke voordrachten die je weten te raken en aan het denken zetten. Dit jaar op TEDx Brussels was het niet anders.

TEDx Brussels stond dit jaar in teken van #deepfuture. Lezers waren uitgenodigd om vanuit hun domein van expertise ons te verhalen/overtuigen/doen twijfelen over hoe de toekomst, de verre toekomst, er zou kunnen uitzien. Boeiend zonder meer!

TEDx Brussels Deepfuture: DIsrupt. Reflect. Reshape.

In totaal waren 17 lezers onderverdeeld in 3 categorieën: Disrupt. Reflect. Reshape. Je kan het zien als de drie stappen die in volgorde verandering teweegbrengen. Eerst moet je het heden omvergooien, breken, openrijten. Daarna kijk je wat er zich in verbergt, welke nieuwe mogelijkheden zich aan je tonen. Je reflecteert even over de rotzooi die je hebt gemaakt. Maar daarna doe je er ook iets mee, je boetseert er een nieuw verhaal mee, één die de toekomst, de verre toekomst, kan begeleiden.

Het is soms moeilijk om de rode draad te ontwaren omdat de topics die worden aangeraakt ook zo ver vaneen liggen. Maar dat maakt het ook zo boeiend. Wat denk je bijvoorbeeld van een Food Computer die op mini schaal je de mogelijkheid geeft een soort atmosfeer te creëren die je dan met een netwerk van mede Food Computers-gebruikers kan delen, zodat op wereldse schaal men kan kijken welke technieken het beste worden gebruikt in welk klimaat, welke recepten betere kans op slagen hebben indien men rekening houdt met weersverwachtingen, enz… . Toch wel degelijk iets dat de wereld een beetje op zijn kop kan zetten?

Neviam

Of een toekomst waar een hele stad je aan wifi-verbinding kan helpen. Dit is niet eens meer toekomstmuziek, het wordt al getest in Porto, Portugal. Aan de hand van bussen en vuilniswagens wordt wifi verbreidt in de gehele stad. Mini netwerkjes over heel het stad, gratis te gebruiken. Met natuurlijk vele andere implicaties die hierop kunnen worden op toegepast. Op dat moment kan je ook de objecten in die stad laten praten met elkaar en  eindgebruikers, aangezien er al wifi-verbinding is. Slimme afvalbakken, die je laten weten of ze vol zijn of niet. Lantaarnpalen die je vertellen wanneer ze moeten aanspringen, afgestemd op verschillen in hoe de zon ondergaat in een heuvelige stad. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Keep-Calm-And-Falling-In-Love

Maar heeft het ook een donkere kant, al deze technologische vooruitgang? Srecko Horvat meent van wel. Op vlak van de liefde gaat het achteruit. Zoals hij het verwoordt: ‘falling in love is nothing without the fall, and we are scared of falling’. De liefde wordt een gecontroleerd geheel van vooropgezette afspraakjes, geregeld door een cyber butler. Onze controledrang, die zich toont in de twee vorige voorbeelden, dringt ook binnen op een terrein waar geen controle vereist is, ook niet verwacht wordt: de liefde.

Volgend jaar weer!

Dit zijn maar de verhalen van 3 sprekers. Je kan je dus wel inbeelden wat een boeiend geheel 17 sprekers je voorschotelen. Gelukkig kan je in kleine snippets TEDx Brussels 2016 nog eens herbeleven aan de hand van volgende links:

Session 1 – Disrupt
Session 2 – Reflect
Session 3 – Reshape

Ook komen er binnenkort nog video’s van de lezing online, wat je zeker moet opvolgen! Volgend jaar ben ik alleszins weer van de partij.

Thomas Verhoef

Plaats reactie

tedx-brussels-duik-mee-in-de-deepfuture