Scroll to top

Top

Geen reacties

Technopolitics: een uitdaging voor de toekomst

Gepost op 12/02/2015
Technopolitics: een uitdaging voor de toekomst

Brussel is niet meteen koploper als het aankomt op het promoten van nieuwe technologieën. Zo worden de activiteiten van de app-gestuurde taxiservice “Uber” aan banden gelegd en staat onze hoofdstad nog in de kinderschoenen wat betreft 4G dekking. Het is niet dat wij Belgen minder innovatief zouden zijn dan pakweg onze Noorderburen die het kennelijk wel goed doen. Zo werd Amsterdam in 2013 nog door “Wired” geprezen als aanvoerder van de lijst “Europe’s hottest start-up capitals”.

Wat houdt ons tegen?

Volgens Bart Becks, founder van angel.me (een onderneming die venture capital met innovatieve ideeën in verbinding brengt), moeten we naar de samenstelling van de cocktail kijken die Silicon Valley groot gemaakt heeft. In zijn presentatie, gegeven tijdens een lezing aan de Vrije Universiteit Brussel, belicht hij vier factoren die cruciaal zouden zijn bij de ontwikkeling van een technologisch walhalla:

  1. Een samenwerking tussen kennisinstellingen (zoals universiteiten), de overheid en entrepreneurs
  2. Toegang tot venture capital
  3. Diversiteit – interdisciplinariteit
  4. Een “entrepreneurial attitude”

Momenteel loopt Brussel en – in extenso – België achterop door een gebrek aan interesse vanuit politieke kringen. De regering Di Rupo heeft entrepreneurs lang niet de ademruimte gegeven die ze nodig hebben om te groeien. Een centrumrechtse coalitie met een meer liberaal economisch programma biedt in dat opzicht iets betere vooruitzichten. Alleen zit het verhaal dieper dan het politieke gegeven alleen. De Belg is, zo blijkt uit comparatieve studies, niet erg happig om risico’s te nemen. Een faillissement wordt bovendien nog steeds bestempeld als iets negatief terwijl het op andere plaatsen (klassiek de VS) toch gezien wordt als teken van durf en ambitie.

Hoe moet het verder?

Als reporter van Technologium.be heb ik het event (technopolitics) aan de VUB aangegrepen als uitnodiging voor een diepere reflectie over de toekomst van entrepreneurship in België. De boeiende sprekers op Technopolitics, waaronder de CEO van Google België Thierry Geerts en de General Manager van Uber Filip Nuytemans, gaven aan dat ons land bruist van talent en innovatie. Alleen blijven de initiatieven (waaronder enkele incubators in en rond Brussel) te beperkt om de last van administratieve en financiële beperkingen te compenseren. Als we uitzonderlijke elementen zoals Jeremy Le Van (vader van de populaire kalenderapp Sunrise) en Davy Kestens (founder van Twitspark) hier willen houden zullen we moeten gaan voor administratieve vereenvoudiging en maatregelen die het ondernemerschap promoten. De retoriek is er al, laat ons nu hopen dat de acties volgen. Els Ampe, drijvende kracht achter het technopolitics event en VLD-politica, zet met een dergelijke inspirerende avond alvast een stap in de goede richting.

Plaats reactie

technopolitics-een-uitdaging-voor-de-toekomst