Scroll to top

Top

Geen reacties

Technologische hoogvliegers op de Expo 2015

Gepost op 08/09/2015
Technologische hoogvliegers Wereld Expo 2015

2015 is voor Milaan, en in het verlengde voor Italië een zeer belangrijk jaar. Na Korea in 2009, werd dit jaar de hoofdstad van de mode omgetoverd in hét decor voor de wereldtentoonstelling. Een belangrijk wapenfeit dat de stad en het land internationaal op de kaart moet plaatsen.

Zoals bij iedere editie ging er ook deze keer een thema gepaard met de expo. Dit jaar was het onderwerp landbouw en specifieker voedsel. Dit thema wordt gekozen in functie van een bepaalde problematiek of uitdaging wat onze ganse planeet aanbelangt.

Expo 2015

Met Technologium kregen we de kans om te gast te zijn op de Expo 2015. We gingen met één hoofdzakelijke doelstelling. Namelijk nagaan in welke mate technologie wordt ingezet om de Expo 2015 tot een succes te maken.

Hieronder vind je wat wij de moeite waard vonden tijdens ons 14 uur durend blitsbezoek.

Korea toont technologie

Het Koreaanse paviljoen baadde in hoogtechnologie. Bij aanvang werd gebruik gemaakt van 3D projectie om te visualiseren in welke erbarmelijke omstandigheden bepaalde bevolkingsgroepen nog leven. Verder door werden twee gigantische robotarmen met LED schermen ingezet voor een show rond evenwicht en balans in de productie en consumptie van voedsel in Korea. Het was echt imponerend om te zien hoe creatief de Koreanen omgaan met technologie om hun uitdagingen en oplossingen voor te stellen aan het grote publiek en op die manier ook de aandacht krijgen.

Je merkt duidelijk dat de Aziatische landen, vooral China en Japan, enorm hun best doen om publiek te trekken. In eerste instantie uitte dit zich in het uitzicht van de paviljoenen; allemaal heel groot, complexe architectuur en patserige kleuren. Dit vertaalde zich tijdens ons bezoek in urenlange (voor Japan wel vier uur!) wachtrijen. In combinatie met een, voor Japan, slecht geregeld persbeleid betekende dit voor weinig media aandacht. Hopelijk wordt de PR van de Japanse tijger volgende keer beter beheerd.

Zwitserland zet technologie in

De buitenkant van het Zwitsers paviljoen kon/kan je niet meteen ‘wow’ noemen. Een donkergrijze structuur met vier torens die niet bepaald uitnodigt om een bezoek te brengen. Echter, eenmaal het bezoek startte, werd het al snel duidelijk dat de Zwitserse jongens en meisjes lang en diep hebben nagedacht hoe technologie een katalysator kan zijn om de problematiek van voedselschaarste aan te pakken. Op de keper genomen één van de meest doordachte standen op de Expo 2015.

Eerst en vooral zijn er stevige banden tussen het federale voedselagentschap in Zwitserland en de verschillende Zwitserse universiteiten. Zo werd er samen met de universiteit van Zürich een spinoff/startup gecreëerd die vervuild water omzet in puur water. DrinkPure, de naam van het jonge bedrijf ontwikkelde een filter die je in plaats van de dop op een fles water kan draaien. In de fles zelf zit vervuild water die dankzij de filter direct wordt omgezet in zuiver water. Een filter is genoeg om 300L water te filteren.

Expo 2015

Daarnaast startten de Zwitsers ook met het concept van Slimme Steden (smart cities). Een aantal stadscentra zijn ingericht om bijvoorbeeld niet alleen lucht te vervuilen, maar ook om lucht te zuiveren. Om dit mogelijk te maken vind je rond grote appartementsgebouwen en sociale woonwijken stadstuintjes die onderhouden worden door de burgers. Naast een positieve impact op het klimaat, zorgt dit ook voor meer sociaal contact tussen de bewoners. Die bewuste stadstuintjes zijn ook uitgerust met een zogenaamd slim energieraster dat energie haalt uit het zonlicht en bodemwarmte om vervolgens te gaan inzetten om het water en de elektriciteit te voorzien.

De Verenigde Emiraten

De nieuwe economische groeilanden wisten op Expo 2015 te overtuigen met een sterk doordacht concept. Focus van de Emiraten is om de wereld duidelijk te maken dat (het gebrek aan) water hun grootste uitdaging is. Dit wordt hard gemaakt door een paviljoen gebouwd in gekarteld steen dat een koelend effect heeft. Binnenin kregen we de kans om een 360 graden film te zien die het verhaal vertelt van Sara, een Arabisch meisje dat in het Dubai van vandaag lExpo 2015eeft en nog weinig besef heeft van de waterschaarste in de Emiraten. Om Sara te doen inzien hoe weinig natuurlijk water er wel is, wordt ze gekatapulteerd naar het verleden van haar nomadische voorvaders die moesten overleven in een woestijn zonder technologie. Het leven toen was veel harder dan vandaag. De Emiraten proberen met deze video aan te tonen dat ze tijd en moeite steken om hun eigen bevolking slim met water te doen omgaan.

Vandaag proberen de Emiraten water op te wekken door gebruik te maken van de sterktes van hun land, namelijk warmte, zon en zand. Zo hebben de Emiraten één van de grootste zonnepaneel velden ter wereld en bevinden er zich genetisch gemanipuleerde algen in de woestijn die warmte omzetten in energie.

Ludwig

Plaats reactie

technologische-hoogvliegers-op-de-expo-2015