Scroll to top

Top

Geen reacties

Technologie tijdens Rio 2016 - Wearables voor atleten - Technologium

Gepost op 12/08/2016
Technologie tijdens Rio 2016 – Wearables voor atleten

Om de vier jaar geven atleten het beste van zichzelf om de eer van hun land te verdedigen op de Olympische Spelen. Momenteel barst de strijd in alle hevigheid los in Brazilië, al is het dan voornamelijk tussen China en de Verenigde Staten. Team USA heeft daarbij echter wel een groot voordeel, namelijk wearables.

Efficiënter trainen met wearables

Iedereen kent zeker en vast google glass. De wearablesfabrikant Kopin biedt met zijn Solos zonnebril een nuttige variant voor fietsers. Via het kleine scherm kunnen de wielrenners continu belangrijke gegevens zien zonder het zicht op de weg te verliezen. De realtime data helpt op die manier de wielrenners van team USA efficiënter trainen door overbelasting te vermijden.

Solos

Whoop Strap ziet eruit als de zoveelste fitnessarmband, maar wat erachter schuilt is veel krachtiger dan de gemiddelde fitness wearable. Met geavanceerde algoritmen worden gegevens uit de training, recuperatie en slaap geanalyseerd. Op basis daarvan kunnen atleten en coaches de gewoontes bijsturen. Het resultaat is betere prestaties en minder blessures. Alle informatie over Whoop kan nagelezen worden in hun wetenschappelijke case studies.

Whoop

Sneller recupereren

Terwijl Michael Phelps voor de eeuwenoude cupping methode kiest, grijpen de Amerikaanse gymnasten naar medisch technologie genaamd LumiWave. Deze lichttherapie verbetert de bloeddoorstroming. Daarnaast stimuleert het eveneens de aanmaak van stoffen die pijnstillend en ontstekingsremmend werken. Op die manier kunnen de gewrichten en spieren van de gymnasten sneller herstellen.

Leuk extraatje

Ook atleten moeten tijdens de Spelen betalingen kunnen doen. Gelukkig hoeven de zwemmers in Rio geen portefeuille in hun Speedo verbergen. Visa, officiële sponsor van de Olympische Spelen, heeft namelijk een NFC-ring ontwikkeld voor draadloze betalingen. Op die manier volstaat het om met de ring langs de betaalterminal te gaan. Leuk detail is dat de ring geen batterij bevat om te werken en dus altijd operationeel is. Daarnaast zal je deze betaalmethode moeilijk verliezen en heb je hem altijd bij de hand.

Visa closeup

Hoewel team USA het bijzonder goed doet met de hulp van draagbare technologie, gaan we toch blijven supporteren voor onze dappere Belgische atleten.

Bram Vandewalle

Plaats reactie

technologie-tijdens-rio-2016-wearables-voor-atleten-technologium