Scroll to top

Top

Geen reacties

Technologie in het onderwijs

Gepost op 10/05/2014
Technologie in het onderwijs

De toekomst zit hem in de technologie!

Binnen enkele weken is het zo ver, de verkiezingen. Eén van de brandende thema’s zal de hervorming van het onderwijs zijn. De laatste jaren zijn de politici erover eens gekomen dat wat de jongeren vandaag op school leren niet meer aangepast is aan de digitale wereld waarin we nu leven. De wijze van lesgeven zal de komende jaren grondig veranderen, denk maar aan de nieuwe digitale klas met black oard, tablets en waarom geen Google glasses? Maar ook de inhoud van de lessen moet worden aangepast. In een wereld waar alles met een paar klikken op het internet terug te vinden is, moet de focus liggen op de denkpatronen die we hanteren. In de toekomst zullen jongeren moeten leren omgaan met snelle veranderingen, opkomende technologie en logisch redeneren.

De initiatieven

Overal ter wereld duiken er privé initiatieven om jongeren en ouderen ( lees ook artikel over de MOOCs) op een nieuwe manier dingen aan te leren. Ook in Vlaanderen; heb je bijvoorbeeld ooit al gehoord van Coderdojo? Dit initiatief leert kinderen en jongeren op een speelse wijze te coderen en bijvoorbeeld zelf spelletjes te ontwikkelen. Coderdojo is volledig ondersteund door vrijwilligers en heeft als doel het stimuleren van fantasie en creativiteit bij jongeren door middel van nieuwe technologieën. Ga zeker eens langs op de website om een kijkje te nemen http://www.coderdojobelgium.be/ . Een ander online initiatief is http://www.openbadges.org/ , waar je badges kan verdienen iedere keer dat je iets nieuws bijleert maar ook als je anderen iets bijleert. Dit initiatief is opgestart door de Mozilla foundation ( ook bekend van de firefox browser).

Hopelijk hebben jullie vandaag ook iets bijgeleerd, de toekomst van technologie in het onderwijs ziet er in ieder geval zeer spannend uit. Heb jij al eens meegedaan aan een Coderdojo workshop? Of heb je ondertussen al een MOOC geprobeerd? Laat gerust een comment achter.

 

Ludwig

Plaats reactie

technologie-in-het-onderwijs