Scroll to top

Top

Geen reacties

TechCrunch Disrupt: zitten we in een tech bubbel?

Gepost op 08/12/2015
TechCrunch Disrupt: zitten we in een tech bubbel?

De vraag komt bijna in elke gesprek terug, zit de technologie sector in een bubbel zoals in 2000? Men zou zich voor minder zorgen maken als we de astronomische waarderingen zien van relatief jonge bedrijven. Zo zou Uber ondertussen al bijna 70 miljard dollar waard zijn, meer dan iconische automakers zoals Ford of General Motors. Tijdens een interessant panelgesprek met bekende investeerders uit de Silicon Valley hebben we een beter zicht op de industrie.

Er gaat geen bubbel barsten maar sommige waarderingen zullen herbekeken worden

Voor David Hornik, General Partner bij August Capital, is het normaal dat bepaalde bedrijven zeer hoog gewaardeerd worden. Deze bedrijven creëren een gigantische meerwaarde voor de maatschappij door bestaande industrieën heruit te vinden. Bekende voorbeelden zijn de Natu bedrijven ( Netflix, Airbnb, Tesla en Uber). Voor David zullen we ieder decennium een tiental van deze bedrijven ontdekken. Vandaag zijn er te veel bedrijven met torenhoge waarderingen, het is aan professionele investeerders om te filteren. Ondertussen zijn er al investeerders waarderingen van bedrijven in hun portfolio aan het herzien. Waarderingen zullen gradueel aangepast worden, maar er zal geen bubbel barsten zoals in 2000.

 

Hoge waarderingen zijn nefast voor overnames en beursgangen

Eén van de effecten van hoge waarderingen is dat er minder overnames gebeuren en daardoor minder consolidatie in bepaalde sectoren. Dit kan op lange termijn nefast worden omdat bepaalde partnerships of overnames niet gebeuren door te hoge waarderingen. De hoge (private) waarderingen hebben ook een effect beursgangen. Zo heeft het fintech bedrijf Square recentelijk een beursgang gemaakt waarbij de aandelen 30% lager gewaardeerd werden dan wat privé investeerders een jaar eerder hadden betaald. Deze prijsverlaging toont dat de publieke markten sceptischer zijn dan privé investeerders tegenover torenhoge waarderingen. Square had snel financiering nodig, zonder de tijdsdruk hadden ze waarschijnlijk verder naar privé investeerders gezocht. Door de hoge waarderingen van privé investeerders gebruiken bedrijven minder de beurs als financieringsmiddel.

Het goede nieuws is dat het veel gemakkelijker is voor startende bedrijven om financiering te vinden. Er zijn veel meer actoren bereid om geld te investeren in start-ups. Zo hebben tal van bedrijven investeringen fondsen opgericht met als doel in start-ups te investeren. Nieuwe grootmachten zoals China hebben ook hun weg naar Europa gevonden. Het is echter afwachten hoe de verwachte renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank een impact gaat hebben op investeringen in groeiende tech bedrijven en hun waarderingen.

 

 

Antoine Smets

Plaats reactie

techcrunch-disrupt-zitten-we-in-een-tech-bubbel