Scroll to top

Top

1 reactie

Al gehoord van iBeacon

Gepost op 02/01/2014
Al gehoord van iBeacon

Een nieuwe manier van data transport

De laatste tijd horen we meer een meer van Location Based Services (LBS), waar near field communication (NFC) en iBeacon 2 toepassingsvoorbeelden van zijn. NFC kennen we reeds wat langer en bevindt zich al eventjes in moderne (non Apple) digitale snufjes.

Recentelijk kwam Apple met iBeacon op de proppen. Aangezien er nu meer en meer concrete toepassingen en apps gebruik maken van deze technologie, dachten we dat het wel eens de moeite loonde om jullie hier wat meer over te vertellen.

Beginnen we misschien even met uit te leggen wat LBS juist is. Zoals de naam het een stuk doet vermoeden, zijn dit diensten die getriggerd worden door de locatie waar iets of iemand zich bevindt. Een gekende app die hier gebruik van maakt is, you’ll never guess, Foursquare ;). Op basis van je locatie raadt Foursquare je bijvoorbeeld leuke restaurantjes aan, toont de app waar er specials zijn en welke plaatsen in je buurt trending, swarming of whatever zijn.

iBeacon is eveneens een concrete toepassing op deze location based services, maar dan in eerste instantie binnen het Apple ecosysteem. iBeacon kan je het best bekijken als een soort GPS voor binnen. iBeacon compatibele devices kunnen bepaalde signalen oppikken en deze vertalen in allerhande van (commerciële) notificaties of meldingen.

Een voorbeeld van gebruik is dat je bij het binnenwandelen van een supermarkt en het benaderen van de pasta rayon, een iPhone melding krijgt dat de spaghetti van merk X of Y in promotie staat.

Mits de juiste opt-ins zullen geïdentificeerde klanten van een winkel relevante kortingen kunnen krijgen op merken waarvan het winkelpunt (op basis van vorig koopgedrag) weet dat ze deze frequent kopen. iBeacon maakt met andere woorden een hoge graad van personalisatie mogelijk…

Daarnaast zou iBeacon het ook mogelijk maken om contactless payments uit te voeren (en vooral hier komen we in het vaarwater van NFC). Op die manier zouden promo’s meteen verzilverd kunnen worden, zonder via de oldschool winkelkassa te moeten passeren.

De toekomst zal uitwijzen indien iBeacon en NFC twee grote concurrenten worden. At the moment is NFC al ruimer verspreid (mede dankzij Google Wallet). Maar Apple heeft met de lancering van haar iPhone 5S (met touch ID), diepe money pockets en slimme ingenieurs alvast een solide basis om de tech te laten groeien.

Ludwig

Plaats reactie

al-gehoord-van-ibeacon