Scroll to top

Top

Geen reacties

Tattoos hinderen de hartslagsensor in de Apple Watch

Gepost op 03/05/2015
Tattoos hinderen de hartslagsensor in de Apple Watch

Iedereen die onze Twitteraccount volgt weet al dat we een Apple Watch vast kregen lang voordat die in België gelanceerd wordt. Al enkele dagen nu testen we het digitale uurwerk en binnenkort kan je een uitgebreide review verwachten. Vooraleer we de review schrijven willen we snel inspelen op de geruchten dat de hartslagsensor in de Apple Watch minder presteert wanneer die gedragen wordt op een getatoeëerde pols.

Hoe meet de Apple Watch de hartslag?

watch-measure-sensorsDe technologie die Apple gebruikt om met de watch de hartslag te meten heet photoplethysmography. Deze moeilijk uit te spreken technologie is gebaseerd op een simpele methode: bloed heeft een rode kleur omdat het rode licht reflecteert en groen licht opneemt. De Apple Watch gebruikt groene LED lampjes (die je op de achterkant van de Watch vindt) om de hoeveelheid bloed dat door je aderen stroomt op een bepaald moment te meten. Wanneer je hart klopt, dan stroomt er meer bloed door je ader, en wordt er meer groen licht geabsorbeerd. Tussen hartslagen is dit minder. Door het groene LED-licht honderd keer per seconde op je pols te flitsen kan de Watch je polsslag detecteren.

Apple geeft toe dat tattoos een probleem kunnen vormen voor de Apple Watch

Tatoeages en donkerdere huidtypen maken het de technologie moeilijker om via lichtflitsen de bloedstroom te meten. Deze problemen doen zich niet enkel voor bij de Apple Watch. Andere smartwatches, zoals de Samsung Gear 2, Fitbit Charge HR etc., ervaren zelfde problemen.

Voorvallen zoals deze tonen steeds dat smartwatches en andere gadgets zeker niet gebruikt mogen worden als medische diagnostiek. Ze worden niet gecertifieerd door controlerende actoren zoals het FDA in de Verenigde Staten of het EMA in Europa.

Op andere vlakken is de Watch wel een prachtig stukje metaal. Binnenkort kan je een review verwachten!

Plaats reactie

tattoos-hinderen-de-hartslagsensor-in-de-apple-watch