Scroll to top

Top

Geen reacties

Take Eat Easy vs. Deliveroo: restaurantmaaltijden aan huis

Gepost op 11/02/2016
Take Eat Easy vs. Deliveroo: restaurantmaaltijden aan huis

Food start-ups zijn hot. Dat is het minste wat je kan zeggen. Enkele dagen geleden brachten we nog het verhaal van het Antwerpse FLAVR, een platform dat gerechten van amateur-koks aanbiedt. Maar ook de tech gigant Uber zit ondertussen in 12 steden wereldwijd met zijn uberEATS dienst, en CEO Travis Kalanick gaf in het verleden al aan dat hij op termijn het aanbod aan thuisgeleverde maaltijden gevoelig wil uitbreiden.

De populariteit van home delivery meals is trouwens ook de Belgische fiscus niet ontgaan. Federaal Staatssecretaris voor fraudebestrijding Bart Tommelein liet onlangs via de perskanalen weten dat naast de usual suspects van de sharing economy, ook de amateurchefs in het vizier komen van de fiscus. Met andere woorden, als je als foodie je kookkunsten via het internet aan de man brengt, kan je maar beter zorgen dat je de opbrengst ervan op je belastingbrief vermeldt.

Voor de goedkopere (en calorierijke) maaltijd aan huis kan je sinds enkele jaren terecht op pizza.be of justeat.be – dat zullen zeker de studenten onder onze lezers kunnen beamen. Aan kebabs, pizza, frieten en hamburgers geen gebrek. Maar ook wie het graag iets culinairder heeft, kan sinds kort aan zijn trekken komen, via koeriersdiensten die echte restaurantmaaltijden leveren. De twee bekendste namen in dit hogere segment, althans in België, zijn Take Eat Easy en Deliveroo. Wij testten beide diensten uit in Brussel en geven hieronder onze bevindingen. The battle is on!

Business model

Take Eat Easy en Deliveroo zijn echte startups: jonge bedrijven, geleidt door jonge ondernemers die met behulp van kapitaal van investeerders in ijltempo marktaandeel proberen winnen, door hun diensten op zoveel mogelijk plaatsen te ontplooien.

Beiden gaan ze op dezelfde manier te werk: In elke stad waar ze zich vestigen, sluiten ze partnerships met bekende en minder bekende restaurants. Take Eat Easy en Deliveroo bieden de maaltijden van de partner-restaurants aan op hun respectievelijke platforms (website en app), en regelen het vervoer tot bij de klant. In ruil nemen ze een percentage op de verkoopprijs, en rekenen ze een vervoerskost aan.

Interface

Over naar de essentie nu: het bestellen van onze maaltijd. Een eerste verschil valt meteen op als je beide websites opent en naast elkaar zet. Deliveroo kiest voor een klassieke opbouw, vergelijkbaar met de website van bijvoorbeeld pizza.be: Eens je je locatie hebt ingegeven, krijg je een lijst met beschikbare restaurants en type keuken. Deliveroo voegt daar als extra info nog een prijsklasse aan toe, en de geschatte ‘live’ levertijd. Als je doorklikt op een restaurant, krijg je een lijst met de beschikbare maaltijden, met vermelding van de ingrediënten en de prijs.

©deliveroo.be

©deliveroo.be

De website van Take Eat Easy is in vergelijking toch een stuk aantrekkelijker. Ze spelen sterk in op het visuele: geen droge opsomming, maar een overzichtspagina opgebouwd uit tegels met de naam van het restaurant, en een foto van een typisch gerecht. Klik je door, dan krijg je een overzicht van de gerechten, eveneens door middel van fototegels. En dat werkt, want de foto’s zijn van professionele kwaliteit en geven je echt zin om te bestellen.

Los van dit verschil in opbouw, valt het trouwens op dat je bij Take Eat Easy keuze hebt uit een stuk meer restaurants.

©takeeateasy.be

Betaling

Het moet gezegd, beide platforms maken optimaal gebruik van de nieuwste online betalingstechnologieën. Hier is weinig verschil te merken. Eens je de tijd hebt genomen om jezelf en je betaalkaart te registreren, wordt eten bestellen kinderspel.

Levering

Eens de betaling is doorgegaan, krijg je een pagina te zien waarop de geschatte levertijd wordt vermeld. Die blijkt achteraf voor beide platforms behoorlijk goed te kloppen. De leveringen worden trouwens uitgevoerd door fietskoeriers. Je kan gaan discussiëren of dit wel de meest efficiënte manier is. In de meeste gevallen gaat het om warme maaltijden, en die wil je dan toch zo snel mogelijk bij de klant krijgen. Maar het is natuurlijk goed voor het milieu, en op drukke momenten zou het in veel steden wel eens sneller kunnen zijn dan met de auto.

Beide platforms voorzien bovenop een klokje met de geschatte levertijd, ook een kaart met tracker systeem. Niets nieuws op zich, want bij pizza.be had je dit ook al. Een bevestigingsmail én -smsje moeten ervoor zorgen dat je zeker beseft dat je maaltijd onderweg is.

Als uitsmijter konden we het uiteraard niet laten om een race te organiseren tussen twee fietskoeriers. Weliswaar op verschillende tijdstippen, bestelden we via elk platform bij hetzelfde restaurant dezelfde maaltijd, en registreerde de levertijd vanaf dat de maaltijd vertrok. De koerier van Deliveroo kwam er, met een paar minuten voorsprong, als snelste uit. Tot zover onze uiterst representatieve snelheidstest.

Deliveroo

Conclusie

Beide startups zijn op een markt gesprongen waar ongetwijfeld veel potentieel in zit. Hoe vaak in de week gebeurt het niet dat je ofwel geen tijd, zin of inspiratie hebt om te koken? Dan is een maaltijd van restaurantniveau bestellen vanuit je zetel en thuis laten leveren, een aangenaam alternatief. Je moet er wel bijnemen dat je eten toekomt in plastieken doosjes, en dat je het soms nog even terug moet opwarmen. Een 100% restaurantervaring is het (nog) niet.

Van de vergelijking onthouden we dat Take Eat Easy een aangenamere website heeft met de vele uitnodigende foto’s. Ze bieden bovendien een stuk meer keuze, al moet gezegd dat Deliveroo dit op termijn allicht zal inhalen. Take Eat Easy is al iets langer bezig op de Brusselse markt.  Verder zijn er geen noemenswaardige verschillen. Beide bedrijven zijn bovendien in volle uitbreidingsfase – heel binnenkort zullen ze dus ook in andere Belgische steden beschikbaar zijn.

Steven van Kerkhoven

Plaats reactie

take-eat-easy-vs-deliveroo-restaurantmaaltijden-aan-huis