Scroll to top

Top

Geen reacties

Belg als alternatieve tabletbouwer in Haïti - Technologium

Gepost op 21/07/2014
Belg als alternatieve tabletbouwer in Haïti

De Belg Maarten Bouten heeft samen met drie medeoprichters een klein jaar geleden het bedrijf Surtab opgericht in Haïti. Surtab heeft een tweeledige missie; op een duurzame manier tablets produceren door goedbetaalde jobs te creëren en deze tablets aan betaalbare prijzen in ontwikkelingslanden op de markt brengen. Dit alles om zo de digitale kloof te minderen.

Surtab is niet de enigste

Surtab is de eerste die zo’n initiatief opzet in Haïti maar elders ter wereld zijn bedrijven bezig met gelijkaardige initiatieven. De Aakash tablet, geproduceerd door het Indisch bedrijf Datawind, is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld. De Aakash tablet is speciaal ontworpen voor de bevolking van India. Het initiatief wil onderwijs promoten in meer dan 25.000 scholen en 40 universiteiten met een tablet van ongeveer 50 dollar. In de toekomst wil het bedrijf Datawind nog eens drie miljard mensen met het internet verbinden dankzij initiatieven zoals de Aakash tablet. Ook bedrijven zoals Facebook, Nokia en vele anderen zetten zich met het internet.org initiatief in om de rest van de wereldbevolking internet toegang te verschaffen. Dit doen ze bijvoorbeeld met projecten die gebruik maken van vliegtuigen of satellieten om zo op een betaalbare wijze internet te verschaffen aan grote bevolkingsgroepen.

India Supercheap Computer

De uitdagingen voor Surtab

Haïti is geen gemakkelijke plaats om te ondernemen. Iedereen herinnert zich de aardbeving van 2010 die het land verwoestte en sinds kort woedt er ook een heuse cholera epidemie. Maar de ligging past volkomen met de missie van Surtab; het land vooruit helpen door de creatie van jobs die drie à vier keer het minimum loon betalen en toch een rendabele business uitbouwen. Ze zijn de productie aan het opkrikken tot 7.000 tablets per maand en exporteren naar landen zoals Kenya en Jamaica. De grootste afzetmarkt blijft Haïti zelf, met meer dan een half miljoen Haïtianen zonder internet verbinding is er daar al een hoop werk aan de winkel.

Bij Technologium geloven we steevast dat gebruik van technologie de manier is om deze landen vooruit te helpen. Een onlangs verschenen rapport van het consultancy bedrijf Deloitte heeft berekend dat het wegwerken van de digitale kloof meer dan 140 miljoen nieuwe jobs zou kunnen genereren.

Stay Tech’d

Antoine Smets

Plaats reactie

belg-als-alternatieve-tabletbouwer-in-hati-technologium