Scroll to top

Top

Geen reacties

Startupweekend Brussel: ontdek de winnaars en hun projecten

Gepost op 30/03/2015
Startupweekend Brussel: ontdek de winnaars en hun projecten

Voor degenen die het concept niet kennen, Startup Weekend is een organisatie dat wereldwijd weekends organiseert waar tal van groepen (toekomstige) ondernemers proberen een bedrijf uit de grond te stampen in 54 uur. Dit weekend was het de 14de Belgische editie met als speciaal thema media. Negen groepen namen het gedurende een weekend tegen elkaar op.

De hoofdsponsors van het Startup Weekend media: RTL Belgium en impulse.brussels

Het weekend vond plaats in Brussel in de hoofdgebouwen van RTL België. RTL was dan ook één van de hoofdsponsors. De internationale mediagroep was zeer geïnteresseerd in de nieuwe ideeën en concepten van de jonge ondernemers. De manier waarop we met media omgaan is drastisch aan het veranderen door opkomende technologieën en heel het online gebeuren. De RTL groep wil hierbij een innovatieve rol spelen door bijvoorbeeld de nieuwe ideeën en concepten te ondersteunen.

De andere  grote sponsor was Impulse.Brussel, een agentschap dat ondernemers en starters ondersteund. De bekende startup coach Bruno Wattenbergh van Impulse.Brussel heeft uitglegd dat men vandaag in een wereld leeft waar men niet meer businessplans van 80 pagina’s moet schrijven voordat we met een eigen bedrijf kan beginnen. Met de nieuwe technologieën en de beschikbare middelen kan men zeer snel en aan een beperkte kostprijs een MVP of Minimal Viable Product (een eerst werkende prototype) maken. Deze MVP kan je dan gaan testen bij een beperkt publiek om zo je product te verfijnen voordat je het commercialiseert. En dat is nu net wat de deelnemers op het Startup Weekend proberen te doen, een eerste MVP maken en deze dan ook aftoetsen bij potentiële klanten en gebruikers.

De winnaars van Startup Weekend Brussels – Media editie

De eerste plaats ging naar TimeCapsule dat  je toe laat om naar jezelf een video te sturen die je pas over een paar jaar zal krijgen. Deze video kan je ook naar anderen,zoals vrienden of familie, sturen. Het leuke aan TimeCapsule is dat je herinnerd wordt aan leuke momenten die je misschien al vergeten bent. Marc Jacobs, de projectleider van het team is niet aan zijn proefstuk toe, hij won een paar maanden geleden een ander startup weekend. 
Schermafbeelding 2015-03-29 om 23.42.32

De tweede plaats ging naar Getsee dat zeer gemakkelijk toe laat om producten die in films verschijnen (gaande van tassen tot auto’s) aan te kopen. Dit gebeurd door automatische beeldherkenning en met middel van widgets (dus geen pop-ups of anderen intrusieve manieren). Er zijn al tal van bedrijven die dit proberen te doen, maar Getsee wil dit op een meer interactieve manier doen.
Schermafbeelding 2015-03-29 om 23.18.21
De derde plaats was voor ActionBOX een online game voor toekomstige ondernemers. Vele potentiële ondernemers durven de stap niet te zetten door angst van het onbekende. ActionBOX is een spel waarbij men “leert” wat ondernemerschap is, door bijvoorbeeld mensen aan te werven, naar een bank gaan voor een lening etc…
Schermafbeelding 2015-03-29 om 23.17.56

De andere projecten

Niet iedereen kan winnen natuurlijk maar alle andere projecten waren ook van een zeer hoog niveau, hierbij een kleine samenvatting.

  • 3DO: kinderen terug in musea’s aantrekken door ze de mogelijkheid te geven om zelf kunstwerken na te maken met een 3D printer
  • YouLearn: een leerplatform waarbij men Youtube kanalen hergroepeert, structureert en de mogelijkheid krijgt om met de instructeurs te communiceren.
  • Globitto: een platform waarbij je gemakkelijk nieuws van verschillende bronnen in videoformaat kan bekijken. Bijvoorbeeld nieuws van de crisis in Oekraïne, in een korte video, met de Russische, Amerikaanse en Oekraïense versie.
  • AppPulse: een platform gericht naar concertorganisatoren (zoals LifeNation) om freebies (gratis tickets en andere…) weg te geven en een emotionele band met potentiele bezoekers op te bouwen.
  • Nicepedia: een applicatie waarbij je op je offline over heel wikipedia beschikt en dit zonder al te veel geheugen te gebruiken. Zeer handig als je op reis bent.
  • Smartime: een leuke app waarbij je geld kan verdienen door reclamespotjes te bekijken

Neem zelf ook deel aan een startup weekend!

Je kan zelf ook meedoen aan een startup weekend, of je nu een idee hebt of niet. Je achtergrond is ook niet belangrijk, dat is net de sterkte van het startup weekend waar developers, designers en business mensen teams vormen om over zo veel mogelijk vaardigheden te beschikken in het team. Als je interesse hebt, neem zeker een kijkje op de website van Startup Weekend.

 

Stay Tech’d

 

Antoine Smets

Plaats reactie

startupweekend-brussel-ontdek-de-winnaars-en-hun-projecten