Scroll to top

Top

Geen reacties

Startup Weekend in het teken van FashTech

Gepost op 30/11/2015
Startup Weekend in het teken van FashTech

Dit weekend vond in Antwerpen het Startup Weekend Fash Tech edition plaats. Gastheer van dienst was de Antwerp Management School (AMS), die samen met UPS, het Flanders Fashion Institute en de Stad Antwerpen haar schouders onder het initiatief zette. 43 enthousiaste fashion entrepreneurs in spe verzamelden vrijdagavond in de lokalen van AMS om er ideeën uit te wisselen die de modewereld mogelijks op hun kop zouden kunnen zetten. Na een strenge selectie door de 43 deelnemers zelf werden 7 ideeën uitverkoren, en werd de groep in teams opgedeeld. Onder begeleiding van coaches en mentoren van Startup Weekend gingen ze vervolgens aan de slag. Elk team kreeg de opdracht om tegen zondagavond het idee van hun keuze uit te werken tot een vernieuwende, haalbare en concrete businessopportuniteit.

CU_o8WcXAAA1wIG

Zondagavond was het dan verzamelen geblazen in de KBC-toren, waar het slotevent plaatsvond. De 7 teams kregen de kans om in een pitch van 5 minuten hun idee aan de zeskoppige jury te verkopen. Nadien kreeg diezelfde jury maximaal 5 minuten om elk team kritische vragen te stellen, waarop de teamleden dan een gepast verweer moesten hebben.  Dit waren, in een notendop, de 7 business ideeën:

 1. Façade: Wat? Laat mensen zelf kiezen welke prints of graphic designs er op een bepaald kledingstuk komen, nog voor het gemaakt wordt. Hoe? Dit doe je door een neutraal kledingstuk uit te stallen in een vitrine en via een qr code de voorbijgangers een app te laten openen. Die app geeft dan weer welke graphic designs mogelijks op het kledingstuk kunnen worden aangebracht. De 5 populairste graphic designs worden uiteindelijk in productie gebracht.
 2. Zenzor: Wat? Een oplossing voor vaak voorkomende blessures na het lopen. Hoe? Een chip in je schoenen monitort je lichaam tijdens het lopen en geeft je feedback.
 3. Prestige: Wat? Betaalbaar verhuur van luxeartikelen voor mensen die het zich niet kunnen veroorloven. Hoe? Creëer een platform via een app waarop particulieren hun luxegoederen te huur kunnen aanbieden voor een beperkte periode.
 4. sizeMe: Wat? Een oplossing om altijd te weten welke kledingmaat je hebt. Hoe? Op verschillende locaties cabines plaatsen die je lichaamsmaten opmeten en je vervolgens laten weten welke maat je hebt bij een bepaalde retailer of merk.
 5. Flashfash: Wat? Zorgen dat je veilig en toch stijlvol op je werk geraakt. Hoe? Kreukloze en waterdichte kostuums ontwikkelen met lichtgevende elementen die je overdag niet ziet, maar wel reflecteren in het donker.
 6. Focus Factory: Wat? Mensen met concentratieproblemen helpen met focussen, specifiek gericht op ADHD-patiënten of werkende mensen. Hoe? Sensoren op het lichaam scannen de hersengolven van de persoon. Een bijhorende app vertaalt deze informatie in advies over wat de persoon moet doen (rusten, muziek luisteren,…)
 7. Clothr: Wat? Een platform voor het lokaal kopen en verkopen van tweedehandskledij. Hoe? een app die je op eenvoudige wijze toelaat om in jouw buurt en volgens jouw eigen criteria kleren te zoeken of te koop aan te bieden.

CU_iGZwXAAIF_sV

Nadat ieder team de kans had gekregen zijn idee voor te stellen, ging de jury in beraad. In totaal werden 5 awards uitgereikt: 3 awards van Startup Weekend (Overall Winner, Best Design en Tech Innovation) en 2 awards van sponsor UPS (E-commerce en Export). Karl Haberkorn, Managing Director van UPS België en Luxemburg, legt uit waarom UPS graag zijn steentje bijdraagt aan dit soort initiatieven: “Voor beginnende ondernemingen is het niet altijd eenvoudig om consumenten buiten de thuismarkt te bereiken. Toch heeft onderzoek aangetoond dat KMO’s die hun producten exporteren, sneller groeien dan diegene die zich beperken tot de Belgische markt. Dankzij het wereldwijde netwerk van UPS met vestigingen in meer dan 220 landen en territoria, kunnen bedrijven van om het even welke omvang hun fantastische Belgische ideeën exporteren.”

Hieronder een overzicht van de winnaars:

 • Overall Winner: Focus Factory
 • Best Design award: Flash Fash
 • Tech Innovation award: sizeMe
 • UPS e-commerce award: Prestige
 • UPS export award: Flash Fash

 

Steven van Kerkhoven

Plaats reactie

startup-weekend-in-het-teken-van-fashtech