Scroll to top

Top

Geen reacties

Startup Weekend Gent | Open Data voor iedereen

Gepost op 27/04/2017
Startup Weekend Gent | Open Data voor iedereen

Tijdens het weekend van 21 april werd Co.Station Gent, een hippe co-workingspace voor startende bedrijven, omgetoverd tot het decor van Startup Weekend. Gedurende 54 uur kregen jonge ondernemers de kans om een idee rond het gebruiken van data om te zetten in een eerste visuele voorstelling van een werkbaar product.

Naar goede gewoonte komen de participanten de vrijdagavond samen. Tijdens de avondhappening krijgen deelnemers de mogelijkheid om een idee te pitchen. De ideeën die op de meeste bijval kunnen rekenen, worden dan gedurende het weekend zelf verder ontwikkeld. Als kers op de taart, presenteren de verschillende teams op zondag avond hun werk aan de jury. Die selecteert drie winnaars die met mooie prijzen terug huiswaarts keren.

De drie geselecteerde concepten leggen we je bij deze ook graag even voor! Jammergenoeg ontwikkelden geen van de drie winnaars een website.

De Winnaar – Smart Move

Smart Move ging met goud naar huis. De idee achter dit concept is gebaseerd op het ‘slim’ verhuizen van bedrijven. Als een bedrijf bijvoorbeeld sterk aan het groeien is en op zoek moet naar een nieuwe locatie, bestaat de kans dat getalenteerde medewerkers niet volgen als de nieuwe locatie hen niet langer gunstig uitkomt. Dankzij Smart Move kom je te weten wat de impact is van een verhuis naar een andere locatie en hoe dit zo optimaal mogelijk kan gealigneerd worden met de wensen van de medewerkers.

Zilver gaat naar – BeerHunt

Dit is zonder enige twijfel de leukste toepassing van Open Data die we gedurende het Startup Weekend leerden kennen. Dit concept pitchte zichzelf (niet) Als de Pokemon Go voor bier. De app van BeerHunt laat je toe om in wedstrijdvorm op zoek te gaan naar bier. Zo krijg je bijvoorbeeld 15 minuten om een Tripel Karmeliet te vinden in de straten van Gent. Als je het bier vangt, verdien je punten die je eventueel later kan inruilen voor, je raadt het nooit, een pint op café.

De derde plaats is voor – sPark

Een handige manier om open data te gebruiken in het voordeel van de circulatie in een stad. sPark wil personen die op zoek zijn naar een parkeerplek en particuliere eigenaars van garages met elkaar connecteren. Zo kan je jouw garage in het centrum van Gent ter beschikking stellen van iemand die een namiddagje komt shoppen in de Oost-Vlaamse hoofdstad. Bakken integraties mogelijk met bestaande navigatie apps zoals Waze of Here. sPark lijkt ons ook een perfect concept om in een chatbot formule verder uit te bouwen. Stel je voor dat je in Whatsapp aan de sPark bot kan vragen om een parkeerplek voor je te vinden, deze je een aantal mogelijkheden biedt en je, op basis van je voorkeur, vervolgens via Google Maps gegidst wordt naar de particuliere garage.

Het was wederom een geslaagde editie van Startup Weekend. Felicitaties aan de organisatoren. We kijken al uit naar de volgende editie. Technologium out.

Ludwig

Plaats reactie

startup-weekend-gent-open-data-voor-iedereen