Scroll to top

Top

Geen reacties

Startup June | €3M voor Antwerps technologiebedrijf dat energiefactuur goedkoper èn duurzamer maakt.

Gepost op 29/08/2022
Startup June | €3M voor Antwerps technologiebedrijf dat energiefactuur goedkoper èn duurzamer maakt.

Antwerpse Startup June sloot recentelijk een derde kapitaalronde succesvol af, goed voor 3 miljoen euro. Het bedrijf haalde bij opstart in 2016 reeds €430.000 op, waarvan een substantieel deel bijgedragen werd door Brusselse Angel Investor en ondernemerscoach François Lagae. Daarna haalde ze nog eens 2 miljoen euro op en nu komt Telenet aan boord als investeerder

Co-founder en CEO Vincent de Dobbeleer richtte het bedrijf op om de overgang naar hernieuwbare energie te versnellen. Dit gebeurt door middel van slimme energiediensten die eindconsumenten in staat stellen om bewuster met hun energieverbruik om te springen, en actiever aan de veranderende energiemarkt deel te nemen. Vooral dat laatste doen de Belgen helemaal nog niet voldoende.

Vincent: “Volgens recente data van de VREG (Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas) wisselt 70% van de Vlaamse gezinnen zelden tot nooit van energieleverancier. Het is nochtans zeer belangrijk om dat wèl te doen: een gemiddeld gezin kan zo’n €280 per jaar besparen op de energiefactuur. Onze diensten maken het voor iedereen mogelijk om zonder kennis of moeite te profiteren van de vrijgemaakte energiemarkt.”

Het concept slaat duidelijk aan: het bedrijf bestaat meer dan 6 jaar, en heeft nu al meer dan 10000 betalende gebruikers. Die hebben gezamenlijk al meer dan €10.000.000 bespaard op hun energiefacturen. Bovendien onderscheidt het bedrijf zich qua verdienmodel. Er bestaan ook andere manieren om een beter energietarief te vinden, maar deze worden veelal gefinancierd door commissies van energieleveranciers. Bij June is dat niet het geval; dankzij de rechtstreekse relatie met de klant kan het bedrijf volledig onafhankelijk blijven.

Innovatie dankzij lokale co-creatie

Gepatenteerde slimme lezers die op energiemeters (elektriciteit, gas, en sinds kort ook water) bevestigd worden maken de diensten mogelijk. June ontwikkelde lezers in samenwerking met industry 4.0 accelerator Bagaar. Ze gebruiken geavanceerde OCR (optische tekenherkenning) om meterstanden vier tot acht keer per dag uit te lezen. De verzamelde data worden over een LoRa netwerk via een gateway doorgestuurd naar een online platform, waar ze toegankelijk zichtbaar zijn voor de gebruiker. De gegevens zijn beschikbaar per dag, week, of maand, en verschillende periodes kunnen met elkaar vergeleken worden.

In dit platform kunnen June-klanten ook hun voorkeuren aangeven: het is bijvoorbeeld mogelijk om bepaalde leveranciers uit te sluiten, of te kiezen voor enkel 100% groene stroom. Deze voorkeuren worden gecombineerd met de verbruiksdata om een uniek energieprofiel op te bouwen. Op basis hiervan gaan zelflerende algoritmes op zoek naar het best passende energiecontract.

Karolien Pas, Operations Manager bij June licht toe: “Wanneer er een betere koppeling tussen gebruiker en beschikbare energietarieven gevonden wordt, stelt onze software een overstap voor. Klanten kunnen ervoor kiezen om deze eerst zelf nog goed te keuren, of om de overstappen automatisch te laten verlopen. In beide gevallen behandelen wij alle administratie rond de overstap, zodat onze klanten niet hoeven te worstelen met het papierwerk.”

Toekomstvisie op energie

Het blijft echter niet bij louter meten en vergelijken. Op korte en middellange termijn zal het bedrijf ook diensten gaan aanbieden omtrent de prospectie en installatie van zonnepanelen en thuisbatterijen. Dankzij opgebouwde kennis over het verbruik wordt het heel eenvoudig om een PV-installatie te kiezen die de energiebehoefte zeer accuraat kan voorzien.

Op langere termijn wil June relevant blijven door software te ontwikkelen die ongeziene efficiënties kan realiseren op het energienet van de toekomst.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van June. Er bestaat ook een gratis versie van de dienst waarbij de klanten zelf hun meterstanden doorgeven. Die kan je hier uitproberen.

Antoine Smets

Plaats reactie

startup-june-3m-voor-antwerps-technologiebedrijf-dat-energiefactuur-goedkoper-n-duurzamer-maakt