Scroll to top

Top

Geen reacties

Startup Grind Global | De grootste start-up conferentie ter wereld

Gepost op 15/02/2018
Startup Grind Global | De grootste start-up conferentie ter wereld

Dat start-ups een industrie zijn, is niet langer een understatement. De snelheid waarmee jonge bedrijfjes worden gelanceerd, het aantal partijen die deze start-ups ondersteunen met coaching en kapitaal alsook de hoeveelheid service providers blijft toenemen.

De organisatie Startup Grind brengt eenmaal per jaar de internationale start-up industrie samen op de Startup Grind Global Conference. Dit jaar deelden meer dan 8.000 ondernemers, 250 speakers en een 120-tal investeerders het Fox Theatre in/en Redwood City (dichtbij San Francisco) als podium om ondernemerschap in al zijn facetten te bespreken en bij te leren van elkaar.

En ook team Technologium was van de partij. We hebben de kans gekregen om met heel wat mensen te spreken en een aantal interessante sessies bij te wonen. Wat voor ons de hoogtepunten zijn van een volle dag Startup Grind Global Conference lees je hieronder.

De strijd voor de cloud

Veel start-ups grijpen naar cloud oplossingen als ze hun jonge bedrijf uit de grond stampen. In plaats van zelf servers te gaan opzetten om en infrastructuur te bouwen, doen ze beroep op de cloud en de vele mogelijkheden die deze biedt. Cloud oplossingen bieden onder andere tools aan om technische applicaties te bouwen, informatie en data op te slaan en te verzenden alsook infrastructuur om websites te hosten.

Vandaag zijn er een aantal grote partijen die start-up cloud oplossingen aanbieden. Amazon, Microsoft, Oracle en Google zetten alles op alles om start-ups te verleiden om gebruik te maken van hun respectievelijke oplossingen. Ze doen dit door bijvoorbeeld gratis cloud-krediet aan te bieden of een accelerator op te zetten rond hun cloud-toepassingen. Op Startup Grind werden we bijna naar het hoofd gesmeten met gratis cloud krediet. Als Amazon 1000 US Dollar aan krediet geeft, dan doet Oracle beter door 2000 US Dollar te geven en 3 maanden gratis ondersteuning aan te bieden…

Startup Grind

Voor start-ups is de cloud keuze van primordiaal belang. Welke cloud-toepassing kiezen, hangt dan ook af van start-up tot start-up. Indien een jong bedrijf overhaast een keuze maakt op basis van het aantal cloud-credits die bemachtigd kunnen worden en het blijkt dat dit niet de juiste keuze is, dan kan dit technische schuld als gevolg hebben. Dit is een begrip dat gebruikt wordt om de kosten en het rechtzetten van verkeerde technische beslissingen te benoemen. Deze bedragen kunnen zeer hoog oplopen aangezien ontwikkelingskosten een belangrijke kostenpost zijn binnen een start-up.

Bezint eer ge begint is hier het motto. Dankzij diensten zoals Cloud Screener is het mogelijk om, op basis van een bepaald start-up profiel, de cloud keuze te vergemakkelijken.

Kleine bedrijven als grote markt

Wat ook opvalt, is de aandacht die kleine bedrijven als commerciële markt voor start-ups krijgen. Wereldwijd zijn er volgens de Quickbooks statistieken maar liefst 800 miljoen kleine bedrijven en zelfstandigen actief. Naar alle verwachting zal dit aantal alleen maar toenemen nu de zogenaamde ‘gig economy’ in de lift zit. Dankzij platformen zoals Fiverrr, Upwork, Airbnb, Amazon en Uber wordt het makkelijker en makkelijker om een zelfstandige activiteit te starten. In 2016 was de gig economy markt in de Verenigde Staten goed voor 3,9 miljoen US Dollar, in 2021 zal dit volgens de voorspellingen bijna 9,2 miljoen US Dollar zijn.

Start-ups die graag de kleine bedrijven en freelancers als klanten willen, moeten goed nadenken hoe iets dat tot op heden onbetaalbaar of onbereikbaar was, toegankelijk kan gemaakt worden door voor deze vele kleine bedrijven. Of zoals Devin Wenig, de CEO van eBay ook zei; start-ups moeten nadenken hoe ze door gebruik te maken van technologie kleine bedrijven kunnen helpen groeien.

Hoe die kleine bedrijven en freelancers te bereiken, is de uitdaging. Goed nadenken over de juiste verkoop- en distributiekanalen is cruciaal om deze markt succesvol aan te snijden.

Een leuk weetje om mee te eindigen en misschien niet zoals verwacht. Volgens recent onderzoek van Intuit staat 87% van de kleine bedrijven positief ten opzichte van het inzetten van kunstmatige intelligentie om hun respectievelijke bedrijven te laten groeien.

Internationale teams uitbouwen

Het gedachtegoed van globalisering en de focus op verkennen en exploreren (zeker bij millennials en generatie Z) heeft ook een impact op de manier waarop start-ups de dag van vandaag gestructureerd worden. Een, zoals dat dan heet, ‘gedistribueerde start-up’ bouwen was de focus van een aantal presentaties. Dankzij de digitalisering van voornamelijk communicatie is het in theorie perfect mogelijk om een bedrijf op te zetten dat van dag 1 internationaal aanwezig is.

Belangrijke noot hierbij is dat er goed moet nagedacht worden over welke onderdelen van het bedrijf waar aanwezig zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld aangeraden om het technische stuk van een start-up te groeperen in Europa (een pak goedkoper en meer loyaliteit bij technische profielen), het commerciële en marketing onderdeel zo dicht mogelijke bij de grootste afzetmarkt op te zetten. Een handige tool om jouw afzetmarkt te gaan bepalen is de Google Marketfinder.

Ook het bestendigen en garanderen van een gezonde bedrijfscultuur kan perfect in deze opzet. Om dat mogelijk te maken is het onder andere belangrijk om mensen aan te nemen die een goeie ‘cultural fit’ hebben, die communicatief zijn, matuur genoeg zijn om zichzelf discipline op te leggen en ook capabel zijn om zichzelf te motiveren. In combinatie met het organiseren van een aantal momenten tijdens het jaar waar iedereen fysiek samen komt en een duidelijke digitale meeting structuur, kan je een jong bedrijf van bij het begin een internationaal cachet meegeven.

Uit de statistieken blijkt eveneens dat een ‘gedistribueerde cultuur’ een troef is voor bedrijven om het goede talent aan te trekken te behouden. Deze cultuur krijgt reeds veel bijstand in de Verenigde Staten.

Ludwig

Plaats reactie

startup-grind-global-de-grootste-start-up-conferentie-ter-wereld