Scroll to top

Top

Geen reacties

Belgische start-up Datacamp: van Chili tot Amerikaanse investeerders in één jaar

Gepost op 14/07/2015
Belgische start-up Datacamp: van Chili tot  Amerikaanse investeerders in één jaar

Een jaar geleden interviewden we de oprichters van Datacamp. Ze waren net terug van een start-up avontuur in Chili en bouwden verder aan hun leerplatform voor data-analisten. Nog geen jaar later halen ze weer het nieuws, ze hebben ditmaal een investering van maar liefst 1 miljoen dollar beet. Deze nieuwe kapitaal injectie komt van Chris Lynch, een Amerikaanse investeerder en ondernemer. Lynch zal van pas komen bij het uitbouwen van Datacamp in de Verenigde Staten. Hieronder kan je nog eens het artikel lezen over het avontuur van Datacamp in Chili.

Wat biedt Chili deze start-ups aan?

Veel landen proberen ondernemerschap te stimuleren door speciale start-up programma’s of subsidies in het leven te roepen. Echter, wat Chili doet gaat nog een stuk verder, het Start-up Chile programma trekt ondernemers van over de hele wereld aan. Ze proberen met dit initiatief de Silicon Valley van Latijns-Amerika te worden. In juni is de tiende editie van start gegaan met 100 start-ups die in Santiago zijn neergestreken.

Dit programma wordt gefinancierd door de Chileense regering. Ze investeren geld in start-ups die van over de hele wereld welkom zijn. De Chileense overheid probeert zo ondernemerschap te stimuleren. Elke start-up krijgt 40.000 dollar om hun idee uit te werken. De deelnemers worden gesteund doorheen deze maanden door mentors afkomstig van prestigieuze universiteiten zoals Stanford, maar ook door bekende investeerders en ondernemers. Daarnaast biedt Start-up Chile een zeer uitgebreid netwerk aan alumni die zelf het programma doorlopen hebben, maar ook de officiële partners zoals Microsoft, Google en Paypal openen hun netwerk.

De Belgen van Datacamp in Start-up Chile

Datacamp is een start-up afkomstig uit Leuven die alles inzet op het opleiden van data analisten. Op hun platform heb je toegang tot cursussen om jezelf op te leiden tot data analist. Wij hebben een paar vragen gesteld aan Martijn Theeuwissen, één van de medeoprichters, over de ervaring in Chili.

Waarom start-up Chile? Wat maakt dit initiatief uniek?

Het leuke aan SUP (Start-up Chile) is dat je de mogelijkheid hebt om 6 maand te focussen op de ontwikkeling van je product, en hiervoor $40,000 ter beschikking krijgt, equity free. De voorwaarde is dat je gedurende deze periode naar Santiago, Chile verhuist en dat je de beschikbare middelen ook gedurende deze periode gebruikt. 
Daarenboven krijg je ook gratis kantoorruimte in Santiago zelf alsook mentoring. Echter, gegeven iedere batch uit 80 teams bestaat is het voor SUP zelf moeilijk om heel op maat gemaakte mentorship te geven en kan de co-working space nog al snel “te druk” zijn.  

Hoe is Datacamp gegroeid doorheen het programma?

DataCamp is tijdens SUP van een early stage prototype geëvolueerd tot een volwaardig interactief leerplatform. Tijdens SUP hebben we niet alleen veel technologische vorderingen gemaakt, maar ook samenwerkingen opgezet met professoren van Duke University en University of Washington voor hun Coursera cursussen. Dit heeft er onder meer toe geleidt dat we de kaap van 40.000  gebruikers bereikt hebben in onze eerste 6 maanden na oprichting.   

Wat zijn de plannen van Datacamp na start-up Chile?

Momenteel maken wij deel uit van iStart, een project van iMinds dat ons seed kapitaal ter beschikking stelt in de vorm van een converteerbare lening. Ook deze geven ons mentorship en kantoorruimte (wij zitten in de hoorn in Leuven). Daarnaast, krijgen we advies vanuit SO Kwadraat, en hebben we een project lopen bij IWT waar hopelijk binnen afzienbare tijd een vervolg aan gebreid kan worden.  

Het business luik gaat (zeer) goed. Na de zomer zal DataCamp zijn cursus aanbod uitbreiden met betalende cursussen die niet enkel interactieve oefeningen bevatten, maar ook videos en slides. Uiteraard zal de “learning-by-doing” ervaring wel nog steeds centraal staan. Deze cursussen zullen in samenwerking gemaakt worden met:  

  • Prof. Andrew Conway, Princeton University (a friendly introduction to statistics) 
  • Revolution Analytics (on their Revolution R Enterprise software)
  • RStudio (on their software packages and IDE)
  • Bob Muenchen (R for SAS users)
  • Matt Dowle (on the data.table package)

Deze nieuwe interactieve cursussen zullen zowel voor individuen beschikbaar zijn, als voor bedrijven die hun werknemers flexibele en cost-effective training willen aanbieden. 

Welk advies zouden jullie geven aan kandidaten voor start-up Chile?

Geef niet op na een afwijzing. Wijzelf hebben ook tweemaal ingediend alvorens succes te hebben. Daarnaast, kijk ook naar andere initiatieven in zowel binnen als buitenland. 

Technologium wenst Datacamp alvast veel succes toe! Ken jij nog andere Belgische start-ups die start-up Chile hebben gevolgd of in de toekomst naar Chili trekken? Laat dan zeker een reactie na!

Stay Tech’d

Antoine Smets

Plaats reactie

belgische-start-up-datacamp-van-chili-tot-amerikaanse-investeerders-in-n-jaar