Scroll to top

Top

1 reactie

Start-up serie: Figibox

Gepost op 18/09/2014
Start-up serie: Figibox

Zoals we een tijdje geleden aankondigden, starten we de wekelijkse reeks ‘Start-up serie’. Met dit initiatief zullen we jullie iedere week kennis laten maken met een creatieve Belgische tech start-up. We zullen iedere maal focussen op vier belangrijke pilaren van ieder bedrijf, namelijk wat, wie, waarom en hoe. Het is vooral deze informatie waarin potentiële investeerders of mentors geïnteresseerd zijn op het moment dat de start-up op zoek gaat naar budget of coaching.

We beginnen onze reeks met Figibox. Het bedrijf lanceert binnenkort een app waarmee je virtuele berichten kan omtoveren in echte, eventueel zelfs tastbare, schatten. Here we go.

Wat is Figibox

Wel, eerst en vooral, een Belgische start-up. Figibox is een bedrijfje binnen het geo-localization en meer bepaald geocaching veld. Via een app probeert Figibox mensen op een speelse manier schatten te doen ontdekken, publiek of privé gedeeld, die ergens verborgen liggen. Waar die verborgen liggen gaat heel breed. Zo kan dit in een museum, een café of een restaurant zijn. De ‘schatten’ zelf kunnen zowel digitaal (tekstboodschappen, foto’s…) alsook tastbaar zijn (zoals een papieren gedicht dat verstopt zit in een kluisje).

Figibox

 

De naam Figibox zelf is een samenvoeging van Physical (Fi), Digital (Di) en box (wat dan weer het doosje/kluisje voorstelt). Met de naam probeert het bedrijf ook meteen duidelijk te maken waarvoor het staat en wat de bedoeling is.

Wie is Figibox

Aan de wieg van Figibox staan een viertal oprichters.

Eerst en vooral Mathieu France, de bedenker en bezieler. Mathieu is met Figibox niet aan zijn proefstuk toe. Zo is dit eigenlijk al zijn zesde bedrijf. Mathieu, nu 40, kreeg het ondernemersvirus te pakken toen hij 16 jaar was, en zijn eerste stappen zette binnen de ondernemerswereld. Sindsdien zat hij niet stil en had (vooral) bedrijven binnen de communicatie- en advertentiesector. Tijdens ons gesprek merkten we dat Mathieu enorm gebeten is door Figibox. Hij, en zo moet het ook, gelooft rotsvast in het concept en lijkt er alles voor over te hebben om het tot een succes uit te bouwen.

Een tweede oprichter is Brendon Grunenwald, die eveneens reeds een aantal kenmerken heeft van een serial entrepreneur. Brendon startte in het verleden reeds het bedrijf Icevista en stond aan de wieg van het digital media bedrijf Moovly. Daarnaast had hij reeds een aantal management posities binnen bedrijven zoals Telenet.

Ook Ronald Verboom en Kevin Cador (één van de oprichters van het bedrijf Tapptic) en nu bezieler en trekker van Linitix stonden mee aan de bakermat van Figibox. Zo was het ook Linitix dat het Figibox platform en de app bouwde. We zagen de applicatie al even aan het werk, knap werk.

Waarom nu net Figibox

In ons gesprek met Mathieu kwam het duidelijk naar boven dat hij sterk gelooft in het geocaching verhaal. Echter, de fun van geocaching zit hem in de zoektocht naar bepaalde artefacten, tips of andere. En niet bepaald in het effectieve vinden of ontdekken van iets. Het is dus ook relatief moeilijk om emotie op te wekken bij de gebruikers, en het is nu net dit laatste dat dikwijls het verschil maakt tussen een ervaring en een ‘WOW’ ervaring. Figibox wil inspelen op die WOW door fysieke of digitale zaken te verstoppen die betekenis hebben voor de gebruikers. Daarnaast is het ook best fun om op zoek te gaan naar schatten in bijvoorbeeld een stad. de koppeling tussen de digitale wereld en de fysieke wereld zorgt ervoor dat Figibox ook kan gezien worden als een soort van digitaal sociaal spel.

Hoe gaat het in zijn werk

Aangezien een beeld meer zegt dan 1000 woorden, raden we jullie sterk aan om volgend filmpje te bekijken. Zo krijg je een idee hoe Figibox werkt.

 Wil je als één van de eerste Figibox ervaren?

De applicatie zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor iOS. Je kan de applicatie vanaf 25 september vinden in de app store. en, guess what, de app is volledig gratis! Downloaden is dus de boodschap ;). Meer informatie vind je ook op hun website

Ludwig

Plaats reactie

start-up-serie-figibox