Scroll to top

Top

Geen reacties

Leven met de Sony WH-1000X M3 | Het kan ook anders

Gepost op 22/08/2019
Leven met de Sony WH-1000X M3 | Het kan ook anders

Als je aan een ietwat door technologie geïnteresseerde millennial volgende vraag stelt: “Wat zijn de beste draadloze geluidsisolerende headphones op de markt?” Dan schat ik dat om en bij de tachtig procent antwoordt: “De Bose QC35, tiens.”

Toegegeven, de QC35 is voor velen de referentie op de markt, en doet effectief heel wat zaken goed, heel goed en uitstekend. Doorheen de jaren positioneerde Bose zich dan ook als heer en meester binnen het zogenaamde Noise cancelling segment.

Van de studio naar de luchthaven

Echte audiofielen hebben het niet begrepen op hoofdtelefoons die extern geluid wegfilteren. Ze verkiezen echte ‘studio’ hoofdtelefoons. Binnen de community van muziek aficionados is het niet meteen Bose, maar eerder Sony die met de plak zwaait.

Het internet bulkt dan ook van foto’s met bekende muzikanten die tijdens het opnemen van een nieuw album of het componeren van nieuwe beats de cult Sony MDR-7506 rond hun nek hebben. De MDR-7506 is sedert 1991 reeds razend populair omwille van de waarheidsgetrouwe geluiden en daar lijkt niet snel verandering in te komen.

Op basis van die studio expertise besliste Sony om zich dan ook maar op de uiterst lucratieve markt van high-end geluidsisolerende headphones te gooien. Echter, de strijd is bikkelhard. Velen gingen Sony immers vooraf in een poging om Bose van de spreekwoordelijke troon te stoten.

Zal Sony er met een paar hoofdtelefoons, die de onbegrijpelijk moeilijke naam WH-1000X M3 meekrijgen, in slagen om de gemiddelde luchthaven terminal te veroveren? Of blijft het toch eerder bij een onopgemerkte poging? De looks zitten goed. Het verhaal klopt. En ook het geluid, of het gebrek aan, mag er alvast zijn. Natuurlijk zal er meer nodig zijn dan een mooie oorschelp en een diepe bas s om de QC35 te overtroeven…

Om het allemaal wat overzichtelijk te houden, focussen we in deze review op twee zaken:

  • Eerst en vooral de kwaliteit van de headphones voor het effectief beluisteren van geluid, want daarvoor zijn ze in eerste instantie toch bedoeld.
  • Ten tweede gaan we kijken naar alles wat ze daarnaast nog goed of minder goed doen, denk dan concreet maar aan het gebruiksgemak, aansluitingsmogelijkheden enzo verder.

Geluid en isolatie van het volgende niveau

Het type van consument dat dit type van hoofdtelefoons aanschaft, is op zoek naar iets dat toelaat om bepaalde externe stoorzenders uit te schakelen en ten volle te genieten van het geluid.

In de categorie geluidskwaliteit zullen menig audioliefhebbers reeds de neus optrekken bij het horen van het woord Bluetooth. Dit eventjes buiten beschouwing gelaten, scoort de Sony beter dan de QC35 omdat deze laatste een heleboel minder audio codecs ondersteunt. Waarom dit belangrijk is? Wel, de kwaliteit van geluid wordt in essentie geprogrammeerd volgens een bepaald patroon en een codec laat toe om deze programmatie te ondersteunen en te ontcijferen. Des te meer audio codecs ondersteund worden, des te meer toegang tot geluid en muziek van hoge kwaliteit.

In de realiteit valt dit verschil misschien wat minder op dan op papier, zeker voor Apple gebruikers aangezien iPhones en iPads de AAC codec hanteren. Deze wordt zowel door de QC35 en door de 1000X M3 ondersteund.

De Sony staat naar onze mening trouwens standaard ook iets beter afgesteld dan de Bose. Er wordt iets meer aandacht besteed aan het laten doorklinken van een diep geluid en ook de andere tonen klinken alvast iets beter uitgebalanceerd. Een echt doorwegend argument is dit echter niet, want beide hoofdtelefoons beschikken over een app waarmee je de geluidservaring kan personaliseren.

Qua het actief wegfilteren van externe geluiden is het een dubbeltje op zijn kant. De Bose slaagt er, zij het marginaal, beter in om lage geluiden te dempen. Dit zijn typisch de geluiden die je in een luchthaven context ervaart, denk dan concreet aan geroezemoes van een mensenmassa en het constante gezoem van een vliegtuigmotor.

De Sony blinkt, minder marginaal, uit in het wegduwen van hogere tonen. Drukke verkeerssituaties met veel getoeter, langsrijdende ambulances of luidkeels roepende mensen. Als je een baby in huis hebt, zal de Sony met andere woorden beter presteren.

Op de keper beschouwd, ervaren we de geluidsisolatie van de Sony als beter, moderner en rijker dan die van de QC35. De leeftijd van de QC35 speelt hier naar alle waarschijnlijkheid ook wel een rol is. Deze werden immers een jaar vroeger gelanceerd.

In het dagelijkse leven kiezen we voor…

Naast geluidskwaliteit en actieve geluidsonderdrukking zijn er nog een aantal zaken die de keuze tussen de Sony en de Bose beïnvloeden. Voor ons gaat het dan concreet over gebruiksgemak en het klaar zijn voor de toekomst.

Met betrekking tot gebruiksgemak

Het besturen van de WH-1000X M3 loopt naar ons aanvoelen intuïtiever en eenvoudiger. De rechter oorschelp is uitgerust met een aanraakgevoelig oppervlakte. Naar onder of boven vegen past het volume aan en naar voor of naar achter swipen laat toe om een liedje door of terug te spoelen. De Bose beschikt dan weer over een heleboel aantal fysieke toetsen die niet super intuïtief geplaatst werden.

Iets waar we de Bose dan weer wat extra punten voor geven, heeft te maken met de toegewezen knop die toelaat om het ‘niveau’ van geluidsisolatie aan te passen. Zo kan je snel in een drukke en gevaarlijke verkeerssituatie wat minder buiten geluid wegfilteren.

Met betrekking tot de toekomst

De Sony is zonder enige twijfel beter voorbereid om gedurende de volgende jaren relevant te blijven. Het voorname argument schuilt’m in de ondersteuning van USB-C voor het opladen. De Bose opladen doe je in tegenstelling nog steeds met Micro-USB, een type van aansluiting dat zienderogen aan populariteit inboet.

Daarnaast zien de QC35’s er ook redelijk gedateerd uit. De huidige trend in headphone land is gebaseerd op minimalisme en less is more. De vele fysieke knoppen op de Bose en relatief hoekige vorm passen dan ook niet meteen in dat plaatje. De Sony beschikt daarentegen over heel wat vloeiende lijnen een ‘touch-first’ design.

Tijd om te kiezen

Eerst en vooral zijn de QC35 en de WH-1000X M3 dijken van hoofdtelefoons. En alhoewel het een ware titanenstrijd is, komt Sony er toch sterker uit dan Bose. Laat tijd dan ook de doorslaggevende reden zijn waarom de keuze naar Sony gaat. De QC35 komt uit een ander tijdperk, en tijdens dat tijdperk regeerde Bose het koninkrijk. De WH-1000X M3 viel intussen het koninkrijk binnen met modernere wapens en wist zo een coup te plegen waartegen de QC35 niet veel kon inbrengen. Als gevolg wordt het paleis voorlopig bewoond door Sony.

De saga is echter bijlange niet voorbij. Bose kondigde een tijdje terug de NC 700 aan als opvolger van de QC35. Maar tot op het moment dat Bose opnieuw de degens kruist met Sony, luisteren we rustig verder naar de WH-1000X M3.

Ludwig

Plaats reactie

leven-met-de-sony-wh-1000x-m3-het-kan-ook-anders