Scroll to top

Top

1 reactie

Sony Xperia Z4 Tablet review

Gepost op 25/07/2015
Sony Xperia Z4 Tablet review

Sony is in mijn ogen een ietwat onderschatte speler op het vlak van Android devices. Jaar na jaar verfijnen ze hun toestellen en dat is niet anders met de Sony Xperia Z4. De tablet uiteraard, want Sony heeft wel een voorkeur voor verwarrende naamgeving door zowel hun smartphones als tablets Xperia Z-devices te dopen. De aangekondigde lancering van de Sony Xperia Z4 smartphone maakt het er ook niet eenvoudiger op.

DSC06818

Hardware

Maar goed, de Z4 tablet dus. We kregen van Sony de kans om enkele weken aan de slag te gaan met dit prachtig device samen met het keyboard dock. De mensen die ooit een Z2 (tablet!) in hun handen gehad hebben zullen onmiddellijk vertrouwd zijn met dit toestel: de Z4 is een lichtere, dunnere en snellere Z2. En met lichter bedoelen we dan ook echt licht, slechts 393 gram voor de versie met 3G modem. Het design worden we dan weer niet echt wild van, de tablet oogt vrij generiek.

Intern vinden we alles wat we zouden verwachten van een degelijke tablet uit 2015. De Snapdragon 810 met 3GB aan werkgeheugen is meer dan voldoende om het prachtige 2560×1600 beeldscherm aan te sturen. De Snapdragon 810 van Qualcomm is wel gekend voor warmteproblemen, maar hiervan merk je niets bij de Z4. De tablet kan wel wat warm worden achteraan, maar niet extreem warm. Bovendien koelt het ook weer snel af. De Snapdragon levert meer dan voldoende power voor een vlotte Android ervaring.

De batterij is een potige 6000 mAh variant, wat resulteert in een bijzonder goede batterijduur. Mijn dagdagelijkse tablet (een Nvidia Shield Tablet) haalt soms amper het einde van de dag, maar deze Z4 hield het met gemak een dag vol. Wanneer je echt aan de slag ging met de tablet om te gamen wat het verschil met andere tablets vrij klein. De reden hiervoor is de processor van de Z4: voor standaard “taken” zoals e-mails versturen en Tweets lezen maakt die gebruik van de energiezuinige processoren, terwijl voor gaming de krachtige, maar energiezuipende processoren worden ingezet.

Sony beweert dat de Z4 stof- en waterdicht is, een half uurtje onderwater tot op een diepte van 1.5m zou geen probleem mogen zijn. Een dergelijke bewering moet natuurlijk getest worden. Helaas ontbrak het op mijn appartement aan een gepast zwembad, maar even onderdompelen in de afwasbak leert ons toch dat een bad nemen met de Z4 geen probleem zal zijn.

DSC06815

Er zijn echt slechts twee nadelen te bedenken bij de hardware van de Z4. Het prachtige scherm is prima, ten minste tot je even naar buiten gaat. Even buiten Doctor Who kijken zit er niet in, daarvoor is het scherm te reflecterend. Ook het geluid dat de Z4 produceert is wat pover, onder de kwaliteit die een iPhone voortbrengt.

Software

De Z4 is uitgerust met Android 5.0.2, aangepast met Sony’s eigen Xperia interface. Android heeft de laatste versies enorme stappen voorwaarts gemaakt qua interface, dus dan vind ik het jammer dat Sony het nog steeds nodig vindt om een eigen interface te maken. Hopelijk gebruiken ze een standaard Android voor de Z5 en maken ze het verschil in het design van het toestel zelf.

De aanpassingen bestaan onder andere uit de mogelijkheid om kleine apps zoals een rekenmachine boven de normale apps weer te geven. Material Design, het nieuwe designprincipe van Android, is ook nog nergens te speuren. Niet echt iets baanbrekend dat de ervaring slecht maakt, maar anders is niet altijd beter. Erger vind ik de hoeveelheid voorgeïnstalleerde applicaties op de Z4. Gelukkig kunnen die overbodige, meestal ongebruikte apps wel gewoon verwijderd worden.

Screenshot_2015-07-22-19-18-34

Sony levert zelf ook een aantal applicaties mee zoals Music en Video. Op zich voegen deze apps weinig toe tenzij je echt gehecht ben aan het ecosysteem van Sony. De meeste interessante app is wel Remote Play. Via Remote Play kan je games van je PlayStation 4 streamen naar de Z4 tablet, ongeacht waar je bent. Helaas hadden we geen PS4 bij de hand om deze feature te testen, maar het lijkt me wel een leuke extra. Als je na een lange dag op je hotelkamer aankomt kan je gewoon even relaxen met een potje FIFA.

Keyboard

Sony levert ook een Bluetooth keyboard bij deze tablet. Je bevestigt de Z4 door die in de gleuf bovenaan te schuiven. Het is een vrij ruim toetsenbord, zeker voor een 10 inch toetsenbord. Net als bij elk kleiner toetsenbord is het wel even wennen vooraleer je echt vlot tikt, maar eens die periode voorbij is kan je vrij vlot reviews en andere teksten uittikken. Het blijft natuurlijk wel een klein toetsenbord. Het touchpad is dan weer wat minder: ik betrapte mezelf erop nagenoeg altijd het touchscreen te gebruiken. Het geheel voelt wel wat minder stevig en licht aan. Dit zorgt ervoor dat het zwaartepunt wat hoog komt te liggen waardoor het geheel wel kan omvallen als je wat te enthousiast met het touchscreen omspringt.

Het reflecterende scherm doet ook wat lastig bij fotosessies...

Het reflecterende scherm doet ook wat lastig bij fotosessies…

De batterij van het toetsenbord zou volgens Sony het maar liefst een maand en half volhouden bij een dagelijks gebruik van 8 uur. Tijdens deze review hebben ze dan ook niet echt de nood gehad om de batterij even bij te laden.

Camera

Zelf ben ik niet echt fan van het gebruiken van een tablet als fotocamera, maar elke zomer lijken de hordes toeristen me ongelijk te willen geven. Toch maar even de camera testen dan.

De Z4 is uitgerust met een 8,1 megapixel camera achteraan en een 5,1 megapixel camera vooraan (laten we de discussie van selfies met een tablet echt even vermijden). De foto’s zijn ok te noemen, maar springen er ook niet uit. Vooral de kleuren ogen nogal flets en soms lijken de foto’s wat korrelig.
Wel levert Sony nog een aantal camera applicaties mee: zo kan je een foto nemen tegelijk met de voor- en achtercamera, je gezicht veranderen…

DSC_0001

 

DSC_0008

 

Conclusie

Met de Z4 heeft Sony zowaar een waardige iPad concurrent neergezet, voor de mensen die Netflix willen kijken in bad is dit zelfs de enige optie. De Z4 is licht, het scherm is geweldig en de batterij houdt het prima vol. Het enige nadeel dat wij kunnen verzinnen is de prijs: de Z4 wordt in België verkocht voor de stevige prijs van 779 euro. Dit koopt je wel een tablet met 32GB opslagruimte, 4G ondersteuning en je krijgt er bovendien het toetsenbord bij. Voor ons had het gerust zonder toetsenbord gemogen, maar de Sony Xperia Z4 Tablet zelf hoort gewoon bij de top der tablets.

Overzicht scores

Look & Feel
9
Functionaliteiten
8.5
8.8

Vlaggenschip

De Sony Xperia Z4 vormt een waardige concurrent voor de iPad Air 2: een prachtig display, snel en licht maar zelfs waterdicht. Dit technisch mirakel heeft natuurlijk wel een stevige kost.
Bram Vandewalle

Plaats reactie

sony-xperia-z4-tablet-review