Scroll to top

Top

Geen reacties

Sony Xperia Z3+ review

Gepost op 13/10/2015
Sony Xperia Z3+ review

Het heeft enige moeite en tijd gekost, maar nu is de review van de Sony Xperia Z3+ er eindelijk. Deze mooie smartphone van Sony is inmiddels opgevolgd door de Sony Xperia Z5, een toestel dat uitpakt met een 4k-scherm. Toch nemen we vandaag even tijd nog om de iets oudere Z3+ te bestuderen. Oud is relatief natuurlijk als we over smartphones spreken, in dit geval gaat het om een toestel dat in juni 2015 op de markt werd gebracht.

Look en feel

De Sony Xperia Z3+ bouwt zoals verwacht verder op de Z3, een toestel dat toch alweer dateert van september 2014. Het uiterlijk van de plus is dan ook nagenoeg niet te onderscheiden van de originele Z3, enkel met een meetlat zal je opmerken dat de nieuweling wat dikte heeft verloren. Het toestel ziet er dan ook gewoon goed uit, zeker in het wit vind ik het een pareltje. Aan de zijkant bevinden zich de gebruikelijke knoppen, powerknop en volumeknoppen, maar ook een cameraknop. Dat laatste wil ik meer zien, die knop is bijzonder handig om snel een foto te maken. Onderaan vind je de vertrouwde microUSB-kabel terug en bovenaan een audioaansluiting.

25_Xperia_Z3_+_White_Group

De look is dus alvast geweldig, maar op het vlak van de “feel” laat de Z3+ wat steken vallen. De zijkant werd degelijk uitgevoerd in metaal, maar de achterkant is van glas. Dit maakt me wat bezorgd over de kwetsbaarheid van deze telefoon, zeker als je weet dat dat glas ook nog eens verdomd glad kan zijn. Als je hem op een zelfs maar lichtjes hellende oppervlakte plaatst dan dondert hij al snel na enkele seconden op de grond. Ook het toestel uit je broekzak halen is een gevaarlijke klus met die gladde achterkant. Gelukkig ligt het toestel wel goed in de hand eens je het vast hebt.

Hardware en specificaties

De kern in de Z3+ is een SnapDragon 810, trouwe lezers weten al dat deze chip op volle kracht wel wat warmteproblemen ontwikkelt. In juni klaagden heel wat collega-reviewers over de warmteontwikkeling van de Z3+, de achterkant kon erg heet worden. Vooral bij het opnemen in 4K was het toestel al snel een hete brok telefoon. Inmiddels zijn we gelukkig enkele updates verder en we kunnen stellen dat het warmteprobleem inmiddels opgelost is. Games, browsing… alles verloopt netjes, zonder al te veel warmte. Helaas lijkt de optie om video’s op te nemen in 4K wel verdwenen.

Dat het toestel koeler loopt is natuurlijk te danken aan de software, met name welke rekentaken op welk deel van SnapDragon chip worden uitvoerd en aan welke kloksnelheid. De update schroeft dus niet enkel de temperatuur maar ook de rekensnelheid ietwat terug. Gelukkig merk je hier in de praktijk niets van, enkel in de benchmarks zien we dat de Xperia Z3+ net iets trager is dan bijvoorbeeld een OnePlus 2 die over exact dezelfde chipset beschikt.

Verder beschikt de Z3+ over 3GB werkgeheugen, wat de norm lijkt te zijn voor flagships momenteel. Enkele toestellen beschikken al over 4GB (we kijken naar jou, OnePlus 2), maar dit vormt niet echt een prestatievoordeel nu. Op vlak van NFC wint de Z3+ dan wel weer, want dat is gewoon aanwezig.
De batterij is vrij groot met een opslagcapaciteit van 2930mAh. Sony beweert dat deze batterij je toestel twee dagen lang van de nodige elektriciteit voorziet, maar ’s avonds gaf de Z3+ meestal al aan dat hij een oplaadbeurt kon gebruiken. Daarbij moet ik wel vermelden dat ik een smartphone wel “iets” intensiever gebruik dan de gemiddelde persoon.

Camera

Aan de achterkant vinden we een 20,7-megapixel camera terug (voor de techneuten: op basis van een Exmor RS sensor), vooraan een 5-megapixel camera. De foto’s met de achtercamera waren over het algemeen goed te noemen, bovendien maakt de software van Sony in combinatie met de cameraknop de Z3+ tot een aangenaam fototoestel. Ook macrofoto’s en bewegende beelden komen tot een goed einde. De kleurrepresentatie was soms wel wat minder, in een aantal foto’s kreeg oranje een roze tint. Ook in minder ideale lichtsituaties durven de details in de foto’s wel wat ontbreken.

DSC_0012

Moldiv_1444655357917

DSC_0054

Software

De Z3+ draait een licht aangepaste versie van Android Lollipop. Sony wist het aantal aanpassingen gelukkig te beperken, zoals steeds prefereer ik mijn Android Vanilla (lees: ongewijzigd). Ik geef wel toe dat Sony een aantal leuke toevoegingen doet: zo is er een mooite integratie van hun hele ecosysteem: hun muziek, video’s en games zijn aanwezig. Zeker qua games vormt Remote Play een leuke toevoeging: zo kan je een controller verbinden met je Z3+ en games streamen vanaf je PlayStation 4. Ook LifeLog, Sony’s activity tracker, was een leuke toevoeging, die ook nog eens in de gaten houdt hoe lang en vaak je net bezig bent met je toestel.

2015-10-10 17.24.37

Waterdicht?

De Z3+ beschikt volgens de specificaties een IP68-certificaat: concreet betekent dit dat het toestel stofdicht is en tot 30 minuten lang in het water op een diepte van 1,5m kan vertoeven zonder nare gevolgen. Laat nu net dat laatste een discussiepunt vormen. Team Technologium probeert altijd alle features van een toestel aan de tand te voelen en ik besloot dan ook op vakantie even de Z3+ mee te nemen voor wat zwembadkiekjes. Klepjes dicht, voorzichtig in het zwembad gegaan, 1 foto en… Het toestel was niet meer. Inmiddels adviseert Sony al om het toestel niet meer onder water te gebruiken, iets wat wij helaas dus kunnen bevestigen.

Conclusie

De Sony Xperia Z3+ is qua specificaties top, maar heel wat is net niet dat. Als we bovendien rekening houden met de Belgische prijs , maar we kunnen hem niet echt aanbevelen. Bij ons is hij enkel verkrijgbaar in bundel met een, het mag gezegd worden, uitstekende MDR-10RC hoofdtelefoon, voor de stevige prijs van 699 euro. De Z3+ heeft dus een moeilijke positie: de prijs van de iPhone met de karakteristieken van een OnePlus 2.

Overzicht scores

Look en feel
7
Hardware
8
Software
8.5
7.8

Gemiddeld

De Sony Xperia Z3+ is geen slechte smartphone, maar voor de prijs van 699 euro kan je beter vinden.
Bram Vandewalle

Plaats reactie

sony-xperia-z3-review