Scroll to top

Top

Geen reacties

De beursgang van Snap | Verwachtingen meer dan overtroffen

Gepost op 02/03/2017
De beursgang van Snap | Verwachtingen meer dan overtroffen

‘T is gebeurd om het met de woorden van Erik Van Looy te zeggen. Snap, het moederbedrijf van Snapchat, ging vandaag naar de beurs. De beursgang kon internationale aandacht genieten. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de waardering wel eens een van de hoogste zou kunnen zijn in de geschiedenis van beursgangen in de Verenigde Staten.

En Snap stelde niet teleur! Het bedrijf had zelf een waarde van 17 US Dollar gekleefd op een aandeel. Dit waardeerde Snap op om en bij de 24 miljard US Dollar. De beurs waardeert Snap nu tussen de 24 en de 25 US Dollar per aandeel, wat de totale waarde van het bedrijf naar om en bij de 30 miljard US Dollar duwt. Ter vergelijking: Dit is ongeveer 3 keer de waardering van Twitter en 1/13 van de waardering van Facebook.

Snap

Met deze beursgang haalt Snap ongeveer 3.4 miljard US Dollar aan investeringen op, waarmee het tech bedrijf nu dus over een serieuze oorlogskas beschikt. Deze buffer was broodnodig om zich te wapenen tegen Facebook en de snel stijgende kosten te kunnen drukken.

Dat de investeerders veel geloof hebben in CEO Evan Spiegel en zijn kompaan Bobby Murphy uit zich in het feit dat de aandelen die worden verkocht geen stemmingsrecht genieten. De controle van het bedrijf blijft dus voornamelijk in de handen van het huidige team.

De toekomst van Snap

De vraag die nu heerst, is indien Snap het op langere termijn zal kunnen waarmaken. Wordt het een verhaal van verdere groei zoals bij Facebook of gaat het eerder de richting van Twitter uit, die sinds de beursgang sukkelt met een groeiende waardering. In de wandelgangen hoorden we dat de Snap meer wordt vergeleken met Twitter dan met Facebook, vooral omdat het aantal dagelijkse gebruikers bij Facebook merkelijk hoger liggen. Bij beursgang had Facebook ongeveer 570 miljoen dagelijkse gebruikers. Nu heeft Snapchat bij beursgang ongeveer 160 miljoen dagelijkse gebruikers.

Snap

Een belangrijke kanttekening is wel dat Snap en Facebook (en Twitter) niet 1 op 1 vergelijkbaar zijn. Zo heeft Snap ook een duidelijk aanwezig hardware luik met de Spectacles. Noch Twitter noch Facebook hadden hardware in het bedrijf bij beursgang.

Een ander belangrijke kanttekening is dat het lijkt alsof de beurs weinig rekening heeft gehouden met de vertraging in de groei van nieuwe Snapchat gebruikers en dat die vertraging veel te maken heeft met de lancering van Instagram Stories. Instagram Stories is eigenlijk een kopie van Snapchat Stories. En jawel, Instagram is onderdeel van de Facebook familie.

Snap

Ludwig

Plaats reactie

de-beursgang-van-snap-verwachtingen-meer-dan-overtroffen