Scroll to top

Top

Geen reacties

Smart Systems Industry Summit 2014: De laatste ideeën omtrent gezondheidstechnologie

Gepost op 19/10/2014
Smart Systems Industry Summit 2014: De laatste ideeën omtrent gezondheidstechnologie

Dinsdag waren we te gast in Mechelen op Smart Systems Industry Summit 2014, georganiseerd door DSP Valley. DDSP Valley koepelt bedrijven en onderzoeksinstellingen die actief bezig zijn met ‘slimme systemen’. De Smart Systems Industry Summit stond dan ook volledige in het teken van de nieuwste ontwikkelingen binnen Smart health, Smart Vision, Smart Localisation en Smart Home. Ik volgde voor jullie de Smart Health track. Hieronder een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen binnen de Smart Health sector:

Slimme gezondheidstechnologie heeft nood aan slimme beveiliging

Dave Singelee vertelde dat we meer dan ooit moeten inzetten op de beveiliging van informatie die via digital health-technologie de wereld in wordt gestuurd. Het kan zelfs nog gevaarlijker zijn als de commando’s die gezondheidstechnologie besturen gemakkelijk te hacken zijn. Een voorbeeld, stel dat je insulinepomp automatisch een dosis insuline inspuit wanneer je suikergehalte niet op pijl is. Indien de insulinepomp niet beveiligd is en gehackt kan worden, dan kunnen personen met slechte intenties ervoor zorgen dat je meer insuline ingespoten krijgt op een moment dat dat niet nodig is. Het hacken van medische apparatuur is nu al mogelijk, dat toonden we ook al aan in een vorig artikel, en kan doodslag tot gevolg hebben.

De opgewekte robot Zora zorgt voor en revolutie in de ouderenzorg

Zora, zo heet de kleine robot op de foto, kan dansen, zingen, stappen en zelf antwoorden op wat je zegt. Zora wordt nu reeds in 21 ouderenhomes gebruikt om ouderen actief te houden (door bijvoorbeeld een ochtenddansessie) of uit de eenzaamheid te houden. Fabrice Goffin, ontwikkellaar van de software waarop Zora loopt, vertelde Technologium dat de volgende stap voor Zora artificiële intelligentie is. Via artificiële intelligentie zou Zora alleen kunnen handelen en redeneren zonder dat er iemand Zora via commando’s moet besturen. Onderzoek daarnaar zou binnenkort van start moeten gaan.

Opportuniteiten voor (gecertificeerde) wearables

Chris Van Hoof, directeur wearable healthcare bij IMEC, is niet helemaal overtuigd van de wearables die op de markt aangeboden worden. De metingen van deze apparaten zijn vaak incorrect en is er dus van overtuigd dat er strengere controles, of dan toch zeker een controlerend orgaan moet bestaan om de trackers te scoren. Technologium vroeg hoeveel en waarom gebruikers zullen betalen voor trackers. Chris Van Hoof is sceptisch en vertelt dat het nu aan de producten van trackers ligt om genoeg toegevoegde waarde te creëren zodat gebruikers overtuigd raken ze te kopen. Statistieken tonen trouwens aan dat wearable gebruikers de sensors nu gemiddeld na drie maanden al aan de kant laten liggen.

Het Intellicap systeem is tot nog toe de slimste digitale pil

Medimetrics stelde hun IntelliCap systeem voor. De kleine pil kan gevuld worden met een medicijn naar keuze. Eens ingeslikt kan er zelf beslist worden wanneer het medicijn vrijgelaten dient te worden, maar ook waar het vrijgelaten moet worden. De slimme pil heeft dus een ingebouwd navigatiesysteem om tot de juiste zone te komen vooraleer de pil zijn inhoud loslaat.

Stay Tech’d

Thomas

Plaats reactie

smart-systems-industry-summit-2014-de-laatste-ideen-omtrent-gezondheidstechnologie