Scroll to top

Top

Geen reacties

Slaaptechnologie: evalueer je trackers

Gepost op 05/10/2014
Slaaptechnologie: evalueer je trackers

Slapen is een basisbehoefte, en een tekort eraan verhoogt de kans op gezondheidsaandoeningen. Daarnaast verlaagt een tekort aan slaap je werkprestaties en heeft het invloed op je humeur. De economische gevolgen van slaap gerelateerde ziektes, zoals slaapapneu, zijn dus enorm. Volgens Young (1997) zijn  80% van slaapapneu-patienten niet gediagnosticeerd. Dat wil zeggen dat er een enorme bevolkingsgroep maar moeilijk slaapt zonder dat ze weten dat dit ligt aan een slaapgerelateerde ademhalingsstoornis. En dit geldt ook voor andere slaapziekten.

Eén van de redenen waarom er een relatief klein aantal patiënten vastgesteld zijn met de slaapziekte is dat er te weinig slaapklinieken zijn voor het aantal te onderzoeken patiënten. Hierbij kan technologie, en tele-monitoring meer specifiek, hulp bieden.

Wat is telemonitoring?

We spreken van telemonitoring wanneer er vanop afstand, al dan niet via tal van sensoren, toezicht gehouden wordt op een patiënt. Zo kunnen er heel wat meer patiënten onderzocht worden en verloopt diagnosestelling sneller en vaak ook nauwkeuriger omdat de patiënt in zijn eigen omgeving slaapt, en ook voor een langere periode geobserveerd kan worden.

gr2

Belgische onderzoekers (Bruyneel et al, 2013) stelden vast dat telemonitoring voor bepaalde ziekten zeker meerwaarde kan leveren en dat de meting zeer nauwkeurig zijn en vergelijkbaar met studies die in de slaapkliniek zelf gebeuren.

Nauwkeurigheid van beschikbare trackers

Het enorme potentieel van slaaptrackers is de (medische) techindustrie niet ontgaan. Elke smartwatch, fitness tracker en andere wearable heeft nu een slaaptracker ingebouwd. Vaak is dit een accelerometer, die zou moeten aangevuld worden met andere sensoren om relevant te worden. In de Play Store vinden we duizenden ‘slaapapps’ terug. Maar welke zijn relevant? Is elke app OK of moeten we met iets rekening houden? En hoe kiezen we in het enorme aanbod?

Het is heel belangrijk het verschil te begrijpen tussen klinisch gevalideerde diagnostische toestellen en diegenen die dat niet zijn. Indien een toestel/app klinisch gevalideerd is dan is deze uitgebreid getest onder toezicht van medisch personeel én goedgekeurd op de resultaten die ze geven. Elke technologie voorgeschreven door een arts en waar de mutualiteit in tussenkomt, moet eerst klinisch gevalideerd zijn én bevestigd worden door een medische instantie (in Europa is dit vaak het EMA(European Medicines Agency), in de verenigde Staten de FDA(Food & Drug Administration)).

Commerciële trackers, zoals de Jawbone of Fitbit, zijn vaak niet klinisch getest, wat hen eigenlijk niet meer dan een speeltje of gadget maakt.

Maar ze kunnen wel een eerste beeld geven van hoe je nu slaapt en of er onregelmatigheden in je slaap voorkomen. Trek dus niet al te snel conclusies uit de trackers, maar mocht je onregelmatigheden merken, stap dan zeker eens naar je dokter.

Stay Tech’d

Thomas

Plaats reactie

slaaptechnologie-evalueer-je-trackers