Scroll to top

Top

Geen reacties

S5 als nieuwe koning

Gepost op 09/05/2014
S5 als nieuwe koning

De Samsung Galaxy S5 is opnieuw een toppertje!

Na de grootschalige internationale aankondiging van de Galaxy S5 op Mobile World Congress in februari, is de S5 sinds medio april ook in België verkrijgbaar. Tot eind juni loopt er – op providerniveau- een exclusiviteitscontract tussen Samsung en Proximus. Samsung was zo goed om ons gedurende een aantal weken één van de eerste S5 versies op de Belgische markt uit te lenen voor een uitgebreide kennismaking. Waarvoor onze oprechte dank natuurlijk ;).

We kregen de zwarte versie van de S5, ook wel officieel de Charcoal Black versie. Deze is samen met de witte versie, of in Samsung termen de Shimmery white uitvoering, in April op de markt gelanceerd. Later dit jaar komen nog de Electric Blue en de Copper Gold versies de familie aanvullen.

Onze eerste impressie is in het algemeen positief tot zeer positief. Het is overduidelijk dat Samsung met deze nieuwe Galaxy mikt op het topsegment van de smartphones en de concurrentie verder wil aangaan met Apple, HTC, Sony en LG. Dit zijn immers de merken die naar hetzelfde kroontje dingen. Op internationaal niveau doet de S5 het alvast niet slecht, bepaalde cijfers beweren dat deze Galaxy al bijna 1% van de totale Android smartphone markt veroverd zou hebben…Al hebben wij onze twijfels bij deze cijfers.

Look en feel

De S5 ziet er beter en minder goedkoop uit dan de voorganger. Dit is vooral te danken aan het nieuwe materiaal dat gebruikt werd voor de backcover. In plaats van blinkend plastiek, is de backcover nu vervaardigd uit een gespikkeld rubberachtig materiaal.

Ook op vlak van feel zorgt dit ervoor dat de S5 kwalitatiever en duurder aanvoelt. Daarnaast zorgt deze rubberachtige backcover er eveneens voor dat je een goede grip hebt als je de Samsung in je handen houdt.

Qua grootte zitten we op het randje. Om de telefoon comfortabel met één hand te besturen, moet je toch wat van vingeracrobatie kennen. Gelukkig ligt het zwaartepunt van de S5 onderaan, waardoor deze niet uit je handen valt als je wat onzeker met je duim naar de bovenkant van het scherm beweegt.

Samsung is zich hiervan bewust en bouwde een ‘één hand bediening’ software toepassing in. Hierdoor wordt het totale scherm kleiner. Alhoewel dit handig 😉 kan zijn, doet dit toch ook wel een beetje afbreuk aan het prachtige AMOLED scherm van de Samsung aangezien deze dan niet volledig wordt benut.

Het scherm van de S5 ziet er wederom fantastisch uit. De kwaliteit van dit scherm wordt ook meer en meer DE reden bij uitstek waarom je een Galaxy zou moeten kopen. In onze ogen is dit het grootste verschil met de directe concurrentie van de iPhone 5S of de HTC One M8.

Functionaliteiten

De software en de Android versie die standaard geïnstalleerd staat op een Samsung is nu niet meteen onze meest geliefde Android cocktail. Ook op deze S5 staan heel wat Samsung eigen software (S Planner, S Voice, S apps…), maar er zijn deze maal ook een aantal extra Samsung functionaliteiten die we best konden smaken. Het vernieuwde commando centrum die tevoorschijn komt als je vanop het homescherm naar beneden swipet is heel volledig en functioneel uitgewerkt. Ook de S Health app die standaard ingebouwd staat, bood meerwaarde. Deze fitness app maakt gebruik van de polsslagmeter van de S5 om je hartslag te meten, van de gyrometer om je stappen te gaan bijhouden en laat je ook je calorieën tellen.

Daarnaast is er ook een vingerscanner ingebouwd die toelaat om je Galaxy te unlocken en om…welja, eigenlijk alleen maar om je Galaxy te unlocken. We vermoeden dat er hier in de toekomst wel nog nieuwe toepassingen voor gevonden zullen worden ;).

De 16 megapixel camera van deze S5 is er eentje van goede kwaliteit. Je krijgt degelijke shotjes die enkel in onderbelichte situaties wat donker uitvallen. Bij deze camera komen heel wat mogelijke standen (panorama, rondleiding, burst…) en heel wat bewerkingsopties.

Ook kan je van de infrarood scanner gebruik maken om je televisie en homecinema te bedienen, best handig als je het ons vraagt.

Het geheugen van de Galaxy kan je uitbreiden tot 128GB met een SD kaartje. Genoeg geheugen om al die films, foto’s en muziek op te slaan dus:).

Een punt van kritiek is nu net dit enorme aanbod aan functionaliteiten. Het duurt toch wel enige tijd om de capaciteiten van deze Galaxy te ontdekken. Voor sommige consumenten zou dit misschien wel net teveel van het goede kunnen zijn….maar bon, beter te veel dan te weinig zeker ;).

Conclusie

Met de S5 slaagt Samsung erin om een waardige opvolger van de S4 neer te zetten. Deze smartphone zal zeker menig liefhebbers kunnen bekoren en wordt zonder enige twijfel een belangrijke smartphone voor 2014. Deze concurrent van de HTC M8 en de (nu al voorbijgestoken) iPhone 5S is reeds druk bezig zijn territorium aan het opeisen op internationaal niveau. We vermoeden dat dit niet anders zal zij op Belgische bodem. De S5 zit met een prijskaartje van 699 op hetzelfde niveau als de HTC M8 en de iPhone 5S.

Overzicht scores

Look & Feel
8
Functionaliteiten
8
8

Topper

De Samsung Galaxy S5 slaagt erin om een waardige opvolger van de S4 neer te zetten. Een meer dan waardige concurrent voor de HTC One M8 en de iPhone 5S.
Ludwig

Plaats reactie

s5-als-nieuwe-koning