Scroll to top

Top

Geen reacties

S.O.S. tech start-up

Gepost op 02/08/2014
S.O.S. tech start-up

Velen onder ons dromen van een eigen start-up, daar komt natuurlijk heel wat bij kijken, je hebt niet enkel een startkapitaal nodig maar je moet ook iets kennen van product design, marketing, financiën en nog zoveel meer. Er zijn gelukkig een aantal initiatieven die je helpen om de nodige fondsen bij elkaar te krijgen maar alsook advies verlenen om je eerste te stappen te nemen en je start-up te helpen groeien. Wij kozen voor jou de vijf interessantste initiatieven!

iStart incubatie van iMinds

iMinds is een Vlaams onderzoekscentrum dat samenwerkt met 5 Vlaamse universiteiten. Samen met bedrijven en andere partners proberen ze digitale kennis te vertalen in producten en diensten. Eén van de initiatieven is het iStart incubatie programma, net verkozen tot 7e beste incubatie programma in Europa. Een incubator helpt meestal start-ups die al een bepaald product hebben, om dan verder te groeien en een bepaalde markt aan te boren.

Wat heeft iStart allemaal te bieden aan jonge starters? Wel; Workshops, experts, toegang tot een groot netwerk, advies van ervaren ondernemers en ook financiering. Tijdens het programma krijgen de start-ups al fondsen (meestal rond de 50.000 euro) maar ook na iStart helpt iMinds met het verwerven van fondsen. Vier maal per jaar is er een selectie procedure, dan moet je de nodige documenten inleveren (businessplan, productbeschrijving,…) en als je geselecteerd ben kan je direct aan de slag!

Idealabs

Idealabs bevindt zich in Antwerpen, op een paar meter van de bekende winkelstraat de Meir. Ten opzichte van incubator iMinds is Idealabs meer gericht op personen met een goed idee of business plan aan het prille begin van een start-up. Idealabs als accelerator gaat je dan tijdens 4 à 8 maanden helpen om dit idee om te zetten in een eerste prototype. Ook Idealabs verschaft financiering, coaching en een toffe werkplaats om je idee uit te werken. Idealabs houdt vaak open pitch nights, wat betekent dat iedereen welkom is om zijn of haar idee te komen pitchen voor een jury. Hierna worden het beste idee geselecteerd voor het programma.

Start-it

Achter dit initiatief schuilen grote organisaties zoals Accenture, Flanders DC, de Universiteit van Antwerpen en KBC. Start-it geeft starters werkruimte in de hoogste verdiepingen van de Boerentoren met een prachtig zicht op Antwerpen. Ondertussen hebben er al 56 start-ups deelgenomen aan het programma, maar er is nog zeker plaats voor andere kandidaten. Er is namelijk net een tweede locatie opengegaan in Hasselt. Start-it kan ook zeer interessant zijn voor mensen die misschien niet direct met een start-up willen beginnen maar wel geïnteresseerd zijn in deze kleine wereld, ze organiseren namelijk tal van gratis evenementen waar ondernemers hun ervaringen delen.

NEST’up

Dit initiatief neemt plaats net over de taalgrens in Louvain-la-Neuve, maar is natuurlijk open voor alle start-ups. Nest’up is een korter programma dan de andere initiatieven, gedurende 12 weken krijg je steun van verschillende coaches en andere experts. Opvallend is de innovatieve manier van financiering. NEST’up helpt je namelijk om een crowdfunding campagne op te zetten. In plaats van één investeerder, gaat de crowd in je bedrijf investeren, dit zijn meestal ook je eerste klanten   (lees ook het artikel over crowdsourcing).

Co.Station

Dit nieuwe initiatief is gelegen vlakbij het centraal-station in Brussel. De initiatiefnemers van Co.Station richten zich op start-ups die al in een verdere fase zitten, met bijvoorbeeld internationale ambities. Hun coaches zijn dan ook gespecialiseerd in zaken zoals; de Europese wetgeving of netwerken in de Silicon Valley. Er worden ook tal van evenementen georganiseerd voor het grote publiek, zoals bijvoorbeeld de Tech Start-up Day, wij houden je volgende keer zeker en vast op de hoogte.

Er zijn nog zeer vele andere organisaties in België en Vlaanderen die start-ups ondersteunen, maar hier was alvast een lijstje van mooie opkomende en groeiende initiatieven!

Stay Tech’d!

Antoine Smets

Plaats reactie

s-o-s-tech-start-up