Scroll to top

Top

Geen reacties

Rusland denkt aan nucleaire energie voor reizen naar Mars

Gepost op 06/04/2016
Naar Mars in 45 dagen. Rusland ziet het groots.

Voor de ruimtevaartadepten waren de voorbije decennia niet bepaald de spannendste. Ja, we hebben leuke ontdekkingen gedaan maar velen hadden toch ook de indruk dat we stappen terug aan het zetten waren. Zo maakten de spaceshuttles plaats voor “good old fashioned rockets”. Eén van de beelden die ik nog voor me zie is de landing van de Soyuz, niet meer dan een ouderwetse capsule op het eerste gezicht. Toch is er weer hoop voor de mensen die naar de hemel staren. Zo zijn heel wat privébedrijven het idee aan het populariseren om ruimtereizen te commercialiseren. Maar, laat ons een koe een koe noemen, echt “baanbrekende” dingen of uitspraken zijn tot nog toe maar zelden in het nieuws gekomen.

Kernenergie terug van weggeweest

In Time stond er begin deze week een heel artikel over de nucleaire ambities van Rusland. Het land doet het economisch niet zo fantastisch en is, vermoedelijk mede om die reden, sterk geïnteresseerd om de nationale fierheid terug een “boost” te geven. Deels gebeurt dat door geld te pompen in het verbeteren alsook de uitbouw van het nucleair wapenarsenaal. Maar verder kijkt Rusland ook naar de hemel. De meesten onder ons wisten het misschien niet maar in de jaren 60 van de vorige eeuw werden satellieten in een baan om de aarde gebracht die aangedreven werden op kernenergie. Satellieten moeten immers geregeld “bijsturen” om niet te crashen op aarde en hun baan te behouden. Zowel de Amerikanen als de Russen werkten deze ideeën uit maar waar de US deze programma’s vrij snel stopzette ging de USSR door tot in de jaren ’80.

Engine

Naar Mars in 45 dagen

Met onze huidige raketten, voortgedreven op basis van fossiele brandstoffen, doen we er zo een 1,5 jaar over om tot Mars te geraken. Het Russisch nationaal kerninstituut Rosatom kondigde aan dat ze een motor aan het ontwikkelen zijn die zou draaien op kernenergie. Leuke bonus: met deze technologie zouden ruimtereizigers ook terug naar aarde kunnen keren na de landing op Mars (iets wat met een conventionele raket niet mogelijk is gezien de grote hoeveelheid brandstof die men dan zou moeten meenemen vanop aarde). Doel is om een prototype te lanceren tegen 2025 aan een kost van 15 miljard roebel. Omgerekend is dat een goede 200 miljoen dollar, spotgoedkoop, en, naar onze mening eigenlijk ook onrealistisch. NASA bijvoorbeeld geeft al 10 miljard dollar uit alleen aan hun rakettenprogramma. We kijken dus wel eens naar het Oosten maar zolang er niets concreet gerealiseerd is doen we er toch goed aan enig scepticisme te behouden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plaats reactie

rusland-denkt-aan-nucleaire-energie-voor-reizen-naar-mars